My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Wednesday, October 22, 2008

Sheri Tepper: The Visitor

Jonkun yliopiston opiskelijan kannattaisi tehdä gradu Tepperin uskontonäkemyksistä. En ole ajatellut asiaa siltä kannalta ennen tätä kirjaa.

Tapahtumapaikka on koko matkan Pohjois-Amerikka - tai oikeastaan osa siitä. Maapalloon on osunut asteroidi. Koko maantiede on muuttunut ja suurin osa ihmiskuntaa on kuollut. Jäljellä oleva osa on Pohjois-Amerikan keskus. Kun asteroidin rata saatiin alskettua, rakennettiin huolellisesti suojattu turvapaikka, johon sijoitettiin 200 tiedemiestä ja -naista, jotka vuorotellen herätettiin aina neljän vuoden jaksoiksi. Korkeatekninen ytheisö säilyi myös. Siellä täällä selviytyi ihmisryhmiä, joista osa perusti hyvin tiukan uskonlahkon nimeltä "Spared" - selviytyneet. Kirjan mittaan käy ilmi, että asteroidin on nimenomaan näiden uskonlahkon jäsenten aiheuttama. He olivat perustaneet maailmanlaajuisen lahkon, joka rukoili Jumalaa puuttumaan ihmiskunnan asioihin. Jumala teki niin - lähettämällä sen asteroidin. Sitähän te pyysitte - lopettamaan sodat. Kun ei ole ihmisiä, ei ole sotiakaan.

Eräs ongelma oli, että jäljelle jäänyt teknologia mahdollisti kudosnäytteen säilömisen kuolevilta. Heidän katsottiin olevan hengissä, koska heistä oli jäljellä oli jäännös. Myös paha oli jäljellä - se eli tuskasta, kivusta ja kuolemasta, ja "pullotetut" elivät ja kärsivät, joten paholainen eli myös. Kirja kuvaa, miten lopullinen taistelu käydään - asteroidissa tullut jumala on nostattanut tiettyjä hahmoja, joilla on voima ja valta taitsella pahaa vastaan, jos he löytävät kykynsä ajoissa. Parasta kirjassa on se, että kyseinen jumala on pieni ja väliaikainen jumala - ei mitään suurta ja mahtavaa.

Tepperin vakiintuneista aiheista "The Visitor" on keskittynyt vain yhteen - monoteististen uskontojen aiheuttamaan tuhoon. Luen aina Tepperiä mielelläni, mutta tämä on pikkuisen yksioikoinen kirja, kaukana jonkin "Sideshow" -kirjan mutkikkuudesta ja juonenkuljetuksesta.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home