My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Monday, October 20, 2008

Jaan Kross: Kolmannet vuoret

Pienoisromaani 1800-luvun lopusta. Kansan joukosta noussut maalari Johann Köler valmistautuu Kristus-kuvansa paljastukseen kirkon holvissa. Fresko on herättänyt laajalti huomiota, koska mallina on ollut virolainen mies - erään baltiansaksalaisen kartanonherran ajuri.

Köler saa kirjeen toiselta kartanonherralta, joka ilkeän piikikkäästi osoittaa, että malli on sittemmin noussut sadistiseksi pehtoriksi - että Köler on sanalla sanoen tehnyt ryöväristä Kristuksen. Köler käy raskaan kamppailun sielunsa kanssa kuten Kristus Getsemanessa. Onko hänellä oikeus panna kansan eteen esikuvaksi kansan piiskaaja? Onko hänen otettava vastaan baltiansaksalainen ilkeys? Samalla hän saa kuulla, että virolainen rahvas on tulossa kirkkoon nimenomaan, koska heille on asetettu esikuvaksi oman kansan mies.

Lopulta Köler ylittää tämänkin vuoren, ja kun kyseinen baltiansaksalainen tulee vastaan kysymään, pelkääkö Köler keskustella asiasta, tämä sanoo olkansa yli:

Ehkä teille todellakin jää sellainen vaikutelma. Mutta kuulkaa: Se ei huolestuta minua vähääkään.


Jaan Krossin tyyliin voimakas, tiivis tarina virolaisten suhteesta vuosisataisiin herroihinsa, kansan joukosta nousseen miehen huoli siitä, onko hän tuuppinut itsensä yläluokkaan, ja taiteilijan kamppailu oman rehellisyytensä kanssa.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home