My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Saturday, October 04, 2008

Dean Koontz: Varjostaja

Pieni jännityskirja, jonka varsinainen juoni ei silmiä päästä pullista. Alex on juuri mennyt naimisiin. Aviopari on muuttamassta Yhdysvaltojen itärannikolta Kaliforniaan. Courtney, vaimo, on lentänyt edeltä valmistelemaan asuntoa. Alex on menossa uudella autollaan mantereen poikki mukanaan Courtneyn 11-vuotias veli. Heidän peräänsä liimautuu pakettiauto; kohta valkenee, että auton kuljettaja ei vain häiriköi, hänellä on mielessään murha. Pakettiautoa ajaa Courtneyn aikaisempi miesytävä, joka ilmeisesti - Koontz kuvaa vain oireet - potee aivokasvainta ja sen seurauksena on muuttumassa murhanhimoiseksi sekopääksi.

Kiinnostavampaa kuin juoni on kuvaus Yhdysvaltojen vainoharhaisesta ilmapiiristä Vietnamin sodan aikana. Alex ja poika saavat osakseen vihamielisyyttä ja torjuntaa, koska auto on liian hieno ja Alex on älykkö ja aseistakieltäytyjä. Vaikka takaa-ajaja surmaa yhden poliisin, sitäkään ei tutkita, koska poliisit hakevat vain vasemmistolaisia ja muita salaliittolaisia. Peloittavalta tuntuu, että 35 vuotta siten kirjoitettu kirja voisi kuvata tämän päivän terroristijahtia käyviä Yhdysvaltoja. Jos Alex olisi pikkuisen tummempi - vaikkapa iranilainen yliopiston opettaja - tilanne voisi olla sama. Pelastuakseen Alexin on luovuttava periaatteistaan ja minuudestaan ja ryhdyttävä juuri siihen, mitä hän on vannonut välttävänsä - väkivaltaan. "Olen menettänyt kaiken", Alex lopussa sanoo. Hän on menettänyt itsensä.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home