My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Tuesday, September 23, 2008

Amos Oz: Musta laatikko

Hyvä asia, että tulin ensiksi lukeneeksi Amos Ozin "Tarina rakkaudesta ja pimeydestä". Hän on ilmeisen oikeassa sanoessaan, että hän kirjansa kertovat kaikki onnettomista avioliitoista - ja "Musta laatikko" sisältää useita välähdyksiä Ozin omasta perhehistoriasta.

Alec Gideon ja Ilana Sommo ovat eronneet seitsemän vuotta aikaisemmin Alec asuu rikkaana ja kuuluisana Yhdysvalloissa, Ilana uuden miehensä kanssa Jerusalemissa. Kirja alkaa Ilanan kirjeestä entiselle miehelleen - kirje on leikkaava kuin lasersäde ja kahdesti yhtä murhaava. Alecin vastaus ei ole yhtään ystävllisempi. Aiheena on heidän 16-vuotiaan poikansa (vai onko hän Alecin poika?) Boazin ongelmallinen elämä. Romaani koostuu pelkästään kirjeistä ja sähkeistä. Keskustelijoihin liittyvät Ilanan uusi mies Michel, poika Boaz ja Alecin asianajaja.

Vähitellen tilanne mutkistuu. Michel on pikkuinen fundamentalisti, joka aloittaa syyttämällä Alecia kaikesta mahdollisesta ja samalla kerjäämällä häneltä rahaa. Boazin viestit ovat hämmentyneitä ja tuskin lukukelpoisia (hänen kirjoitettu hepreansa jättää runsaasti toivomisen varaa). Asianajaja pelaa molemmilla puolilla aitaa. Välillä kirjeenvaihtoon liittyy myös Ilanan opettavainen, kibbutzissa asuva Rachel-sisar.

Vähitellen ihmisten kuvat pyöristyvät, saavat väriä ja tilanne sen kuin mutkistuu. Ilanan ja Alecin väleistä paljastuu vanhan avioparin kesken jäänyt, katkera riita, mutta myös rakkaus. Michel on yhä enemmän pihalla ja pudottaa oman haarniskansa. Boaz ei ole se riidanhaluinen tomppeli, joksi hänet ensin osoitetaan. Asianajaja - niin, mitä hänestä? Hän taitaa juonitella itsensä nurkkaan. Raha on se välikappale, jolla henkilöt houkutellaan koloistaan, mutta vain välikappale.

Ihanan leikkaava ja monimutkainen kuvaus rahasta, rakkaudesta ja avioliitosta.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home