My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Friday, October 24, 2008

Andrei Kurkov: Kuolema ja pingviini

Epätavallinen, viehättävä kirja. Vähän kuin Chaplinin filmit - keskipisteessä on viaton mies - oikeastaan neljä viatonta olentoa, joiden ympärillä tanssitaan kuoleman mustaa tanssia, he vain eivät tiedä mistään mitään; mies, pingviini, lapsi ja tyttö.

Viktor kirjoittaa obituaareja kiovalaiseen lehteen. Tietänette, että lehdillä on useimmille tärkeille henkilöille valmiiksi kirjoitettuja nekrologeja, jotka voidaan vetää esiin viidessätoista minuutissa, kun tärkeä henkilö ajaa kolarin tai vastaavaa. Viktorilla on lahja kirjoittaa epätavallisia muistokirjoituksia vähistä aineksista. Päätoimittaja lähettää hänelle materiaalin, jossa on merkitty punakynällä ne kohdat, joiden on ehdottomasti oltava mukana, ja Viktor kirjoittaa.

Viktorin kanssa asuu Misha-niminen kuningaspingviini. Kiovan eläintarha oli joutunut vähentämään eläimiään, ja kansalaisia pyydettiin hakemaan eläimiä koteihinsa. Viktor sai Mishan. Myöhemmin Viktorin asuntoon tuli Misha-ei-pingviini, mies, joka sanoi olevansa päätoimittajan ystävä. Hänellä oli nelivuotias tytär Sonja, ja hän pyysi Viktoria huolehtimaan hetken aikaa Sonjasta. Sitten putkahti outo tyyppi, joka kertoi Misha-ei-pingviinin kuolleen. Viktor hyväksyi tapahtumat liikoja kyselemättä, myös Ninan, joka tuli hoitamaan Sonjaa.

Silloin tällöin oudot miehet tuovat dollareita nipuittain. Viktorin obituaarit tulevat käyttöön; kohteeet alkavat kuolla. Vielä oudompi tyyppi, Ljosha, haluaa lainata Misha-pingviiniä hautajaisiin, ksoka sillä on niin arvokas ulkomuoto. Päätoimittaja katoaa. Ja Viktor hyväksyy kaiken kyselemättä tiettyyn päivään asti...

Herkkä, hellyttävä ja lempeä kirja pahasta maailmasta.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home