My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Wednesday, October 29, 2008

Vonda McIntyre: Unikäärme

"Unikäärme" on ärsyttävä kirja, koska siinä on ollut aineksia suureen science fiction -kirjaan, ja se hukkaa mahdollisuutensa. Kirjan ensimmäinen luku on Nebula-palkinnon voittanut novelli "Of Mist, and Grass and Sand". Vonda päätti jatkaa ja laajentaa aiheen kirjaksi, mutta lopputulos on hajanainen, pikemminkin sarja novelleja. En tiedä, miten kirjaa olisi pitänyt työstää, mutta olisi kannattanut yrittää. Nykyisellään siinä on paljon hyvää ainesta ja onnellinen loppu, mutta rakenne on kiusallinen (vaikka se tällaisenaankin voitti sekä Hugon että Nebulan).

Ideana on ydinsodan jälkeinen maailma. Teknologia on keskittynyt Kaupunkiin (kotoisin Vondan esikoisromaanista "The Exile Waiting"). Kaupungilla on yhteyksiä maanulkoisiin (hyvä sana kääntäjältä, pitää yrittää muistaa). Muuten maailma koostuu vaeltavista paimentolaisheimoista ja pienistä kaupungeista, jotka sinnittelevät parhaansa mukaan. Parantajia opetetaan keskuksessa, jossa harjoitetaan käsityötaitoja, ja voidakseen kuljettaa lääkkeensä mukanaan parantajat käyttävät myrkkykäärmeitä - luonnon omia injektioneuloja. Elintärkeä parantajalle on unikäärme, pieni ulkoavaruuden olento, jonka purema antaa potilaalle levollisen rauhan ja helpottaa kuolemaa. Unikäärmeitä ei ole saatu lisääntymään kuin hankalasti kloonaamalla, joten parantajiakin on vähän. Tarinan alussa Käärme-kunnianimen saanut nuori parantajanainen tulee paimentolaisten leiriin, jossa on kuolemansairas lapsi. Hän jättää unikäärmeensä Ruohon (muut käärmeet ovat Hiekka, kalkkarokäärme, ja Usva, joka on albinokobra) lapsen luo yöksi valmistaessaan lääkettä. Paimentolaiset pelkäävät käärmeitä, ja yksi heistä surmaa Ruohon.

Kirja koostuu Kärämeen matkasta ensin Kaupunkiin pyytämään uutta unikärämettä ja sitten huhun perässä paikkaan, jossa väaitetään olevan runsaasti unikäärmeitä. Hänen jälkiään seuraa paimentolaisheimon nuori Arevin, joka tuntee syyllisyyttä Ruohon kohtalosta ja lisäksi voimakkaita tunteita Käärmettä kohtaan. Näiden kahden matkat antavat useita välähdyksiä Käärmen maailmasta ja sen asukkaista.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home