My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Tuesday, October 28, 2008

Amos Oz: Pahanneuvon vuori

Ozin lukijoille neuvoisin, että kirja "Tarina rakkaudesta ja pimeydestä" on avain moneen kirjaan, myös kauan sitten julkaistuihin. "Pahanneuvon vuori" sisältää kolme novellia. Kaikki sijoittuvat juuri ja juuri aikaan ennen kuin englantilaiset luovuttivat Palsetiinan hallinnan, lähtivät ja seurasi lyhytaikainen, mutta raivoisa sota arabivaltioiden kanssa ja Israelin valtion perustaminen. Alussa mainitsemani kirja kertoi, miten Amosin äiti - lyhyen aikaa Israelin perustamisen jälkeen, kun Amos oli 12-vuotias - hänen äitinsä surmasi itsensä. Amos lähti kibbutziin, jossa hän elää vieläkin. Poikana hän imi itseensä kaikki mahdolliset tarinat Israelin sotaisasta noususta ja rakensi koko kodin täyteen taistelupelejä kaikista mahdollisista materiaaleista, kunnes hän näki itsensä Ben Gurionin ja häpäisi itsensä nauramalla ääneen (Ben Gurion käytti mahtavassa puheessaan useita kertoja sanaa, jolla katuslangissa oli äärimmäisen säädytön merkitys).

"Pahanneuvon vuoren" niminovellissa juutalaisella lääkärillä on poika nimeltä Hillel, ja kaunis vaimo. Lääkäri sattuu auttamaan iäkästä englantilaisladyä sairauskohtauksessa, ja hänet kutsutaan vaimoineen englantilaisten juhliin. Vaimo pettää hänet - karkaa englantilaisen kanssa eikä koskaan palaa kotiin.

Toisessa novellissa "Herra Levi" poika on nimeltään Uriel. Hän haaveilee juutalaisten sotaisasta maailmanvalloituksesta. Häntä avustaa muun muassa aito juutalainen maanalaisen armeijan jäsen, kunnes heidän kotiaan käyttää piilopaikkanaan tärkeä maanalaisen armeijan johtaja - mahdollisesti juuri Ben Gurion - joka äärimmäisen loukkaavasti puhuttelee sekä Uria että hänen äitiään. Uri menettää uskonsa yhdellä iskulla.

Kolmannessa novellissa "Kaipaus" professori, joka on opastanut Uria, kirjoittaa kirjeitä naiselle, joka on käynyt hänen elämässään ja jättänyt hänet - muuttanut Yhdysvaltoihin. Professori on kuolemassa sairauteen, ilmeisesti syöpään. Hän kuvaa Urin ulkopuolelta poikana, johon hän on syvästi kiintynyt, mutta jolla on harhoja Israelin suuruudesta. Novelli päättyy juuri ennen kuin taistelu Israelin itsenäisyydestä alkaa, syvästi pessimistiseen sävyyn - professori Nussbaum lähtee sairaalaan, jossa hän tulee kuolemaan.

Pessimistinen kirja, jossa on oma kauneutensa, kuten Ozin kirjoissa yleensä. Synkkä.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home