My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Saturday, July 04, 2009

Robert Howard - Petri Hiltunen: Conan Cimmerialainen

Tämä hallussani oleva painos on Jalavan vuoden 1991. Hiltusen kuvittamia Conaneja on muitakin, tämä lienee ensimmäinen.

Kirjassa on runo ja viisi novellia, kääntäjä on Leena Peltonen. Conan tulee esiin teräsjäntereisenä villinä, joka pukeutuu punaisiin silkkihousuihin, miekka vyöllään ja polvesta riippuu nuori, pehmeäihoinen nainen. Aina vaalea, ja ehdottomasti pehmeäihoinen.

Howardin Conan on ällistyttävässä määrin samanlainen hahmo kuin Burroughsin Tarzan. Tarzan pukeutui leopardintaljaan eikä ollut etsimässä aarteita, kuten Conan vilpittömän rehellisesti oli, mutta molemmat hakeutuivat mystisiin paikkoihin, joissa salaperäiset olennot tai heimot pitivät majaa, molemmat joutuivat taistelemaan teräsjäntereidensä äärirajoille ja molemmat pelastivat neitoja - jopa Conan valintatilanteessa pelasti mieluummin tytön kuin aarteen. Tosin Tarzan ei paiskautunut tyttöjen kanssa sänkyyn, kuten Conan mitä ilmeisimmin teki heti tilaisuuden tullen (luultavasti sänkykään ei ollut tarpeen).

Hiltusen kuvissa Conan on viillelty kuin parilassa käynyt, ja typykät ovat suorastaan liioitellun paljon pienempiä - polvessa roikkuminen on pakollista, he eivät ylettyisi edes vyöhön asti. Siitä huolimatta opus on klassisen viihdyttävä. Howard kirjoitti hyvää miekkafantasiaa.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home