My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Thursday, August 28, 2008

Marion Zimmer Bradley: The Shadow Matrix

"The Shadow Matrix" on jokseenkin suoraa jatkoa kirjalle "Exile's Song", joten olisi suositeltavaa lukea kirjat oikeassa järjestyksessä. Darkover-kirjat ovat yleensäkin hankalia, koska ne muodostavat kokonaisen massan, jossa jokainen kirja sisältää viittauksia muihin kirjoihin. Periaatteessa kenenkään ei pitäisi lukea yhtään Darkvoer-krijaa ennen kuin on lukenut ne kaikki. Yhtä hämmentävää kuin aikaparadoksit.

Aikaparadokseista on kysynys "The Shadow Matrix" -kirjassa. "Exile's Song" -kirjassa Margaret Alton saapuu Darkoveriin vanhan musiikkioppineen, Ivor Davidsonin, apulaisena. (Sattumoisin Magda, Jaelle ja ne muut ovat kaukaista menneisyyttä.) Margaret on syntynyt planeetalla, mutta viety sieltä aivan lapsena. Hänellä osoittautuu olevan voimakas laran - telepaattinen kyky - ja lisäksi hän on Altonin klaanin perijätär ja rakastuu Mikhail Hasturiin, jonka kanssa hänen ei kuitenkaan sallita mennä naimisiin, koska se aiheuttaisi vaarallsien voimatasapainon horjumisen klaanien kesken. Margaret joutuu myös telepaattiseen kaksinkamppailuun kauan sitten kuolleen Ashara Altonin kanssa ja saa käteensä voimaa säteilevän varjomatriisin.

"The Shadow Matrixin" alussa Margaret opettelee käyttämään uutta kykyään. Mikhail on lähetetty Elhalynin klaanin linnaan selvittämään, kuka nuorista Elhalyneistä olisi sopiva klaanin johtoon. Mikhail joutuu vaaralliseen kamppailuun laittoman lerynisin kanssa. Kun Mikhail ja Margaret tapaavat uudelleen keskitalven tanssiaisissa, vahva voima vetää heidät satoja vuosia Darkoverin menneisyyteen, jossa Margaret tapaa uudelleen Ashara Altonin, tällä kertaa elävänä ja potkivana. Pienikin virhe, ja koko Darkoverin kohtalo muuttuisi.

Viihtyisä opus, jos on tuttu Darkoverin kanssa, mutta tässä aiheessa sarjaa alkoi tuntua, että Bradleyltä rupesi olemaan ruuti lopussa. Voimakkaimmissa Darkover-kirjoissa oli kiihkeää feministisanomaa ja yhteiskunnallista julistusta, mutta sittemmin vauhti hiipui ja kirjat taisivat olla pelkkiä pankkitilin täyttäjiä. Mukavia ihmisiä sovittamassa tanssiaispukuja ja ratsastelemassa lumisissa maisemissa.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home