My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Thursday, August 21, 2008

Antal Szerb: Pendragonin legenda

Olin vähällä jättää kirjan lukematta kustantajan harhaanjohtavan mainoksen vuoksi. He väittävät, että kirja on "Da Vinci -koodi 60 vuotta ennen Da Vinci -koodia". Herjaa. "Pendragonin legenda" on älykäs ja ironinen kirja, joista kumpaakaan ei "Da Vinci -koodi" ole.

Toinen harha oli omani; yhdistin kirjan Uther Pendragoniin, kuningas Arthurin äidin aviomieheen. Siitäkään ei ole kysymys, Arthur-legendaei liity tarinaan mitenkään. "Pendragonin legenda" on 30-luvulle sijoittunut nokkela tarina, jossa liikutaan Pendragonin suvun ja sen salaperäisen 1600-luvun esi-isän ympärillä. Asaph Pendragonin arveltiin olevan Ruusuristi-järjestön perustaja ja makaavan elävänä hautaholvissaan, kunnes oikea hetki koittaisi. Kertojana on unkarilainen bibliofiili János Bátky ja tarinassa on runsain mitoin kauniita, enemmän tai vähemmän salaperäisiä naisia, Connemarasta kotoisin oleva seinillä kiipeilijä, jonka motiivit eivät ole puhtaat, valtava omaisuus, jonka perimys on epäselvä, saksalainen amatsoni ja luonnollisesti Pendragonin suvun jäseniä, hullu walesilainen erakko, jättiläisaksolotleja, jättiläismäisiä pertuskamiehiä ja keskiyön ratsastaja. Kauniista naisista János Bátky lausuu:

Mikään ei herätä epäilevää pessimismiäni niin kuin naiskauneus. Jos olisin diktaattori, antaisin vangita kaikki kauniit naiset. Maailma olisi sen jälkeen paljon rauhallisempi.

Antal Szerb oli huomattava unkarilainen kirjallisuustutkija, joka työskenteli myös Ranskassa, Italiassa ja Englannissa ja kuoli natsien vankileirillä vuonna 1945. Hyvin vahva, monikansallinen kirjallisuustausta näkyy kirjassa kepeytenä ja leikkisyytenä; Szerb heittelee aihettaan kuin sarjaa värillisiä palloja. Hänen kuolemansa 44-vuotiaana on vielä yksi kohtuuton ja surullinen näytös natsien historiassa.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home