My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Wednesday, December 19, 2007

Sheri Tepper: Singer from the Sea

Tepperin kirjojen linja on patriarkaalisten kulttuurien vastustaminen ja ekologia. "Singer from the Sea" on puoliksi kumpaakin ja tärkeänä juonitekijänä on Gaia-myytti, ajatus planeetoista ikään kuin elävinä - "maailman sielu" -ajatus, kuten tässä kirjassa asia sanotaan.

Planeettaryhmä on asutettu jo kuolleesta Maasta käsin. Haven-nimiselle planeetalle on hätälaskeutunut arkkialus; eläimiä on evakuoitu Maasta siirrettäväksi uusille planeetoille. Tämän aluksen rahtina on ollut isoja merinisäkkäitä ja niistä huolehtimaan on palkattu joukko maoreja. Aluksen miehistö on pelastautunut ajattelematta sen paremmin maoreja kuin valaita ja delfiinejäkään. Nämä ovat kuitenkin pelastautuneet omin voimin ja salaisesti asuttaneet Havenin meret ja pikkusaaret.

Miehistö puolestaan on asettunut planeetan kahdelle mantereelle ja ajan oloon lisääntyneet ja täyttäneet maan. Nyt heillä on kuitenkin pulma, erityisesti ylhäisillä, jotka Havenissa pitävät tiukkaa patriarkaalista valtaa yllä. Nuoret, vasta synnyttäneet äidit tapaavat kuolla. Onnellinen aviomies vie perheen pikku matkalle, ja palatessaan hän on murheen murtama; vaimo ja lapsi ovat kuolleet kuumeeseen. Genevieve on soveliaasti kasvatettu, mutta hänen äitinsä on opastanut häntä salaisesti. Kun isä aikoo naittaa hänet vanhalle prinssille, Genevieve kapinoi. Joidenkin mutkien jälkeen hän saa itse valitsemansa lemmityn, mutta hintana on, että mies, Genevieve ja uusi vauva seuraavat prinssiä toiselle mantereelle, Mahahmbiin, jossa valtaa pitää paljon Talebania pahempi joukko. Mahahmbissakin on naisista pulaa.

Genevieve onnistuu ratkaisemaan ikääntyvien miesten ja kuolevien nuorten naisten mysteerin ja samalla paljastuu monta muutakin mysteeriä, kuten minne valaat menivät.

Sheri Tepper osaa kieputtaa juonta niin, että koko ajan paljastuu osa kuviosta, mutta vasta kirjan lopussa tulee esiin koko hahmo. "Singer from the Sea" ei ole suosikki-Tepperini, mutta paranee koko ajan uusilla lukukerroilla. (Tepperin kirjat on yleensä hyvä lukea monta kertaa.)

1 Comments:

Anonymous Salla said...

Mä olen joskus todella kauan sitten lukenut Sheri S. Tepperin kirjan Ruohojen maa. (Muistaakseni oli tuon niminen.) Kirjassa kuvattiin erikoista scifi-yhteiskuntaa. Kirjan kuvaukset ovat vieläkin välillä kangastelleet mielessä. Ehkä pitäisi palata Tepperiin ja katsoa, miltä kirja nyt tuntuisi.

10:12 PM  

Post a Comment

<< Home