My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Monday, December 10, 2007

Chuck Palahniuk: Eloonjäänyt

Vimmaisen sekopäinen kirja. Sivut ja luvut on numeroitu lopusta alkuun. Tarinan kertoo mies, joka istuu yksin jumbojetissä ja odottaa polttoaineen loppumista ja maahansyöksyä. Odotellessaan hän kertoo, miten päätyi tähän tilanteeseen.

Kertoja esittää pitkiä, villejä luetteloita eri asioista ja sijoitta väliin hirsipuuhuumoria. Kun hänen terapeuttinsa löytyy kuolleena ja poliisit tulevat, hän kuvaa tilanteen näin:

Kymmenen vuotta viikottaisia luottamuksellisia keskusteluja, ja kun hän nyt makasi siinä kuolleena, ensimmäinen ajatukseni oli että taas tuli lisää siivottavaa.
Poliisit kysyvät kylpyhuoneen oven läpi, miksi sekoitin muutaman mansikkadaiquirin ennen kuin soitin heille.
Koska vadelmat oli loppu.


Kertoja on syntynyt uskonlahkoon, jossa perheen esikoinen saa nimekseen Adam. Loput ovat veljiä. Adamille valitaan vaimo, josta tulee Emäntä. Loput ovat sisaria. Emäntä on lapsentekokone kuolemaansa saakka. Veljet ja sisaret koulutetaan palvelusammatteihin ja lähetetään 17-vuotiaina töihin. Kaiken palkkansa he lähettävät lahkolle. Kun vanhimmat niin päättävät, kaikkien on tehtävä itsemurha. Jos kestää aikaa kuulla, heidän on tehtävä itsemurha heti, kun kuulevat lahkon joukkokuolemasta. Kertoja ei halua tappaa itseään; hänestä tulee Viimeinen Eloonjäänyt ja hänen ympärilleen rakennetaan valtava mediasirkus.

Suuri kysymys ei kuulu: 'mikä on elämän tarkoitus'. Suuri kysymys kuuluu: "Mistä toi on ostettu?"

Tarinassa on myös Adam-veli, joka ei tappanutkaan itseään, vaan etsii käsiinsä ja murhaa kaikki lahkolaiset, jotka eivät hoida hommaa itse. Tarinassa on myös nainen, joka tietää kaiken ennalta ja on kyllästynyt koko maailmaan, jossa mitään odottamatonta ei tapahdu. Ja tietenkin Agentti, joka myy Viimeistä Eloonjäänyttä. Kaikkien heidän myötävaikutuksellaan päädytään siihen lentokoneeseen.

Eräs Agentin neronleimauksista on kirja "Rukouksia joka lähtöön". Rukous parkkipaikan löytämiseksi:

Oi taivaallinen ja armollinen Herra,
Historia ei tunne vertaa ihailulleni Sinua kohtaan,
Jos tänään suot minulle pysäköintipaikan.
Sillä sinä olet kaiken hyvän antaja
Ja autuutemme lähde.
Sinun vallassasi on onnemme.
Sinun huomastasi minä löydän levon.
Sinun johdatuksellasi minä löydän rauhan.
Jarrutus, pysähdys, joutokäynti, parkkiruutu.
Nämä ovat Sinun vallassasi. Näitä minä pyydän.
Aamen.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home