My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Tuesday, December 18, 2007

Guido Knopp: Hitlerin naiset ja Marlene

Knoppin mukaan Hitlerin naiset ovat:

Ystävätär - Eva Braun
Kannattaja - Magda Göbbels
Ohjaaja - Leni Riefenstahl
Muusa - Winifred Wagner
Laulaja - Zarah Leander
Vastustaja - Marlene Dietrich

Kaikkia heitä käsitellään kirjassa melko tiiviisti, joskin juoruilevasti (Zarah Leanderin "takamus on kuin työhevosella").

Parasta antia ovat valokuvat - Hitler frakissa pikkupojan näköisenä. Sitaatteja ja lainauksia on paljon. Eva Braunista on ilmestynyt hyvä elämäkerta ja Magda Göbbelskin on aika puhki kaluttu. Mielenkiintoisimmat ovat vähiten muualla käsitellyt, kuten Leni ja Zarah.

Anekdootteja on runsaasti. Pidin eniten siitä, missä Zarah Leander itse kertoi joutuneensa istumaan Hitlerin viereen ja kysyneensä, miksi hän ei tee mitään otsatukalleen. Hitler oli häkeltynyt, sitten päätellyt kysymyksen olleen aito ja sen jälkeen kertonut pitkään ja yksityiskohtaisesti kamppailustaan tukkansa kanssa. Herttaista. Lukemisen arvoinen on myös irvaileva tarina siitä, miten mistään ei löytynyt Zarahin taakse tanssiryhmään riittävän pitkiä naisia, joten SS-miehiä meikattiin ja vaatetettiin harsoihin ja peruukkeihin diivan taakse.

Knopp ei lainkaan salaa mielipiteitään esiteltäviensä suhteen. Marlene on sankaritar, Zarah rahanahne, Eva typerys. Leni on salaperäinen nainen.

Ei mikään hassumpi lisä Hitler-kirjallisuuteen, vaikka laajempaa esittelyä kaipaisi joidenkin kohdalle, kuten juuri Lenin. Ja missä ovat Hitlerin muut naiset - Geli Raubal ja Frida Ribbentrop esimerkiksi? No, kaikkea ei kukaan saa, jokainen saa vain jotakin.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home