My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Saturday, March 22, 2008

Jaan Kross: Pietarin tiellä

Kertoja on Berend Falck, mahtavan Tiesenhausenin suvun kartanossa kotiopettajana. Hän joutuu sekaantumaan rouva von Tiesenhausenin ja Rakveren kaupunkirähjän kiistaan. Näennäisesti Berend on Tiesenhausenien asioitsija, mutta todellisuudessa Rakveren puolella. Berendillä on mukana myös sydämen pulma; hän on rakastunut suutarintytär Maadeen, joka menee naimisiin Rakveren krouvarin kanssa, mutta Berendin epäilyksen mukaan rakastaakin häntä - ja Maaden lapsikin saattaa olla Berendin eikä krouvarin.

Rakvere on tällä hetkellä 17 000 asukkaan kaupunki, mitä kohtaloita sillä onkaan ollut vuodesta 1302 tähän päivään - Berendin aikaan se oli jo pari kertaa poltettu tuhkaksi ja tyhjä asukkaista. Siitäpä kiista syntyikin - ovatko vanhat kaupunkioikeudet voimassa vai omistaako Tiesenhausenin suku sekä maat ja talot että asukkaatkin. Mahtavat Tiesenhausenit ja ovela kreivi Sievert - joka ehkä ei ole kreivi lainkaan - ratkovat kaupungin kohtaloita, ja porvarit lähettävät krijelmiä, kopioivat lakiasiakirjoja ja toimittavat sanaa sinne tänne. Välillä kaikki on kiinni vedonlyönnistä ja kahdesta hevosesta.

Jaan Kross tuo esiin sen, miten veitsenterällä Viron asukkaat ovat historiansa aikana olleet ja millaisia inhimillisiä pulmia heillä on - yhtä hyvin surraan ihmisoikeuksia kuin kenkien hajoamista. Sekä "Keisarin hullussa" että "Pietarin tiellä" (kuten myös "Uppiniskaisuuden kronikassa") murehditaan häpeilemättä rahapulaa, mittaillaan huoneiden kokoa, pohditaan nukkavierua takkia - ja paratiisi on vain suojaisa joen mutka tai meren lahti, jossa kaislat peittävät hetkeksi ihmispolon lemmittyineen muiden katseilta. Sen enempää ei voi eikä kannata pyytää.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home