My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Saturday, November 08, 2008

Laurent Gaudé: Kirottu suku

Kirja, joka on pieni, hiottu ja yksinkertainen kuin Välimeren rannalta poimittu kivi. Ei ihme, että näin eteläitalialaisen tarinan on kirjoittanut ranskalainen - ulkopuolelta kokee voimakkaimmin.

Kirja alkaa Montepuccion kylässä vuonna 1875 ja samassa kylässä se päättyykin melkoista myöhemmin. Paikkakunnan pikkurikollinen on joutunut vankilaan 15 vuoden tuomiota istumaan. Häntä pitää yllä vain unelma Filomena Biscottista ja tämän omistamisesta. Kun Luciano vapautuu, hän ratsastaa Montepuccianoon toteuttamaan haaveensa tietäen, että heti sen jälkeen hänet surmataan.

Kaikki käy kuten Luciano toivoi yhdellä pienellä erolla; hän tyydyttää haaveensa Filomenan sijasta tämän sisaren Immaculatan kanssa. Immaculata synnyttää pojan ja kuolee. Kyläläiset vaativat, että pappi tappaa vastasyntyneen - kuka sitä kaipaa? Pöyristynyt pappi kieltäytyy. Pojasta kasvaa rikollinen, murhamies ja rikas. Montepucciosta hän ei silti pääse irti.

Tarina jatkuu yksinkertaisten ihmisten yksinkertaisena kronikkana Montepuccion auringon paahteessa, elämässä, jonka kohokohtia ovat pastan syönti ja juhlat meren rannalla ja jonka väistämätön ainesosa ovat köyhyys ja kuolema. Kylä kasvaa, turistitkin tulevat, mutta montepucciolaisten ydin ei muutu minnekään.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home