My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Tuesday, June 03, 2008

John Keegan: Sodan tiedustelu

Keegan keskittyy operatiiviseen tiedusteluun ja esittelee historiasta erilaisia tapahtumia Aleksanteri Suuren sotaretkistä Falklandin sotaan. Esimerkit on valittu huolella, johtopäätökset tehty pätevästi ja samalla annetaan lukijalle sievoinen määrä kiinnostavaa historiallista tietoa.

Loppulausunnossa Keegan elvittää, mitä eroa on operatiivisella tiedustelulla, vakoilulla ja kumoushankkeilla. Hänen syyttävä sormensa osoittaa vain hyvin varovasti CIA:han (jossa hän on käynyt luennoimassa), mutta osoite on selvä. Minun, lukijan, esimerkki, jota Keegan ei esitä; on eroa sillä, kerätäänkö Kuubasta poliittista tietoa (vakoilu), sotilaallista tietoa (operatiivinen tiedustelu) vai yritetäänkö murhata Fidel Castro (kumoushanke). Keeganin mukaan nämä eivät sovi saman järjestön piiriin.

Keegan korostaa myös sitä, että ilman tietoa sotilasoperaatiot käyvät vaikeiksi tai mahdottomiksi totetuttaa onnistuneesti, mutta viime kädessä voima ratkaisee, ei pelkkä tieto. Tästä on esimerkkinä toisen maailmansodan aikainen Kreetan valloitus.

MIelenkiintoinen kirja, hyvää historiaa, selkeä esitystapa.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home