My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Friday, May 30, 2008

Sheri Tepper: Sideshow

Elsewhere-planeetta on asukkaidensa vakaan uskon mukana ihmiskunnan viimeinen toivo. Hobbsin maan jumalat ovat valloittaneet kaikki muut planeetat ja jättäneet Elswheren yksin puolustamaan ihmisyyttä moninaisuudessaan. Elsewhere on jaettu lukuisiksi valtioiksi, joista jokaisella on oma uskontonsa, filosofiansa ja tapansa. Moninaisuuden turvaamiseksi asukkaita on kielletty lähtemästä kotivaltiostaan. Keskushallinnon Pakottajat toimivat poliisivoimina; he rankaisevat rajanylittäjiä ja palauttavat nämä laumaan.

Kaikki ei ole hyvin Elswhere-planeetalla. Ihmisiä alkaa kuolla hirvittävillä tavoilla, jotka eivät kuulu valtioiden sovittuihin sääntöihin (jotka sallivat hämmästyttävän määrän julmuutta, jokainen omalla moninaisella tavallaan). Pääneuvosmies lähettää valikoidun retkikunnan tutkimaan outouksia. Retkikuntaan kuuluu myös kaksi ihmistä kaukaa menneisyydestä; siamilaiset kaksoset, jotka ovat tehneet palveluksen sirkukseen laskeutuneille muukalaisille ja joutuneet aikasilmukkaan, joka on heittänyt heidät suoraan neuvoston lattialle. Retkikuntaan kuuluu lisäksi kolme Pakottajaa ja iäkäs pari, josta kukaan ei tiedä, mistä he tulevat, ja mystinen Suuri Lohikäärme, joka mieluiten esiintyy näkymättömänä. Ikivanha nainen on itse asiassa "Ruohojen maa" -kirjasta tuttu Marjorie ja Lohikäärme hänen kettunsa viimeisellä yhteisellä seikkailullaan - yrittämässä pelastaa Elsewhere sen synkältä salaisuudelta, planeetan perustajilta, jotka ovat syöttäneet itsensä tietokoneeseen ja muuttuneet hirviöiksi. Kadonneet Arbait voisivat auttaa, mutta tahtovatko he?

Ja paljon, paljon muuta. "Sideshow" on monimutkainen jopa Tepperinkin kirjaksi. Nela ja Bertram (maailman ainoat eri sukupuolta olevat siamilaiset kaksoset) kokevat muutoksen jos toisenkin, eivätkä helpolla pääse muutkaan henkilöt. Lujaa menoa loppuun asti.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home