My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Tuesday, January 15, 2008

Merete Mazzarella: Tähtien väliset viivat

Esseitä identiteetistä. Kirjan nimi kertoo jo identiteetistä: tähdillä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa, mutta ihmiset kuvittelevat niiden väliin viivoja, muodostavat kuvioita, antavat kuvioille nimet ja tähdet saavat identiteetin. Ihmisten identiteetti ei ole yhtä sepitteellinen, mutta häilyvä käsite se on, ja sitä Merete näissä esseissään käsittelee.

Hän pohtii paljon suomenruotsalaista identiteettiä, koska sen hän tuntee parhaiten. Saman voi kyllä sovittaa suomalaisiinkin. Mekin olemme pieneen kielivähemmistöön kuuluvia ihmisiä, joilla on tunne keskinäisestä identiteetistä ja joista muulla maailmalla on vahva kuva - joka voi olla oikea tai väärä, mutta joka määrittelee meitä.

Kuten muutkin Mereten kirjat, tämäkin herättää minussa voimakkaan halun keskustella kirjan kanssa (tai tietenkin kirjailijan, mutta sehän ei ole mahdollista eikä käytännöllistä) - väitellä, kertoa omia anekdootteja, esittää kysymyksiä ja lausua hyväksymiseni. Toiset kirjat antavat tietoja, toiset rikastavat mielikuvia ja jotkin herättävät voimaakkaasti oman ajattelun. Mereten esseet nostattavat sisäistä yksinpuhelua pitkäksi aikaa.

Jos kuuluisin johonkin lukupiiriin, tämä olisi oikea kirja.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home