My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Tuesday, January 01, 2008

Andre Norton: The Jargoon Pard

"Jargoon Pard" kuuluu "Witch World" -sarjaan. Sen tapahtumapaikkana on Arvon, jossa asustavat mm. "wereriders"; vähäinen ryhmä heitä tuli auttamaan maan asukkaita sodassa, ja sai palkakseen morsiamet laaksojen ihmisen joukosta. Tästä on toinen tarina.

Arvonissa valta periytyy äidin puolen linjaa pitkin. Niinpä Car Do Prawnin linnoitusta ei peri sen herra, vaan hänen sisarensa Heroisen poika. Heroise on hankkiutunut raskaaksi salaisilla tavoilla, koska hän haluaa hallita. Hänen palveluksessaan on Viisas Nainen Ursilla, jolla on hyvin suuret voimat. Näiden voimien avulla Ursilla on valinnut juuri oikean hetken Heroisen raskaudelle, jotta tälle syntyisi poika, josta voi kasvattaa nöyrän työkalun äitinsä kunnianhimolle.

Kun Heroise menee synnyttämään Gunnoran pyhättöön, kuten tapa Arvonissa on, siellä on toinenkin nainen. Heroisen lapsi onkin tyttö; toinen synnyttäjä saa pojan. Ursilla nukuttaa kaikki taioillaan ja vaihtaa lapset. Sillä tavoin Kethan tulee Car Do Prawniin.

Heroisen äiti vihaa Kethania ja suosii lordin omaa poikaa. Kun linnakkeeseen tulee outo kauppias tuomaan kalliita esineitä, isoäiti ostaa Kethanille pardinnahkaisen (leopardin) vyön, jonka solki on veistetty jargoonista. Jos joku ei tiedä, niin jargoon on kellanruskea zitron. Kethan pukee vyön ylleen ja muuttuu leopardiksi.

Ursilla lähettää linnunhahmoisen palvelijansa repimään vyön Kethanilta, ja muutoksesta tulee pysyvä. Ursillan tarkoitus on saada Kethan kokonaan valtaansa. Kethanin serkku tuntee juonen ja lähettää metsästäjät leopardin perään tappamaan tämän. Kethan pakenee metsään. Hän saa kuitenkin apua - oikeilta vanhemmiltaan, joista toinen on "were".

Takuuvarmaa Andre Nortonia.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hei! Löysin tänne ja vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta. Saanko liittää tämän omalle sivulle suosikkeihini?

6:28 AM  
Blogger Mette said...

Mielihyvällä, kiitos.

8:19 AM  

Post a Comment

<< Home