My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Wednesday, October 31, 2007

Sheri Tepper: Raising the Stones

Sheri Tepperin pääaiheita ovat uskonnollsiet fanaatikot ja luonnonsuojelu. Tämä kirja on pääasiassa sillä fanaatikkolinjalla. Nimi on monimielinen. Sam Girat etsii isähahmoa oppaanaan Theseus, jonka isä oli jättänyt kiven alle miekan ja sandaalit ja ohjeen, jonka mukaan poika saa seurata häntä, jos pystyy nostamaan kiven. Toisaalta Hobbsin Maassa syntyy uusi, rauhanomainen uskonto, jonka temppelissä keskushahmon kohttamista kutsutaan "kiven nostamiseksi".

Tapahtumat ovat moninaiset. Tietyssä aurinkokunnassa on useita planeettoja ja asuttuja kuita, joita yhdistävät ns. ovet, vähän Star Trek -tyyliin. Hobbsin Maa (nimetty maatalousyhtiön mukaan) on maanviljelysplaneetta, jonne siirtolaiset tulevat tekemään työtä ja ansaitsemaan maanomistusoikeuksia. Muuta siellä ei voi tehdäkään, se on harvinaisen tasainen ja tylsä paikka. Planeetalla on asunut Owlbrit-niminen rotu, joka on pystyttänyt pieniä, pyöreitä temppeleitä. Kun viimeinen Owlbrit kuolee, niin viimeisen temppelin hoitajiksi nimetään kaksi siirtokunnan jäsentä, joista ei ole muuhunkaan työhön. Sitten Hobbsin Maan viimeinen jumala kuolee. Ihmiset ovat surun lyömiä ymmärtämättä syytä, ja hoitajat löydetään vainajina. Lapset alkavat rakentaa uutta temppeliä "huvin vuoksi". Sitten he "nostavat kiven" - temppelin kuolleen ihmishoitajan ruumiin, joka on kivettynyt. Hobbsin Maan jumala, paljastettakoon heti, on eräänlainen sienirihmasto, joka on loistava yhteydenpitoväline ja joka suosii rauhaa ja tyytyväisyyttä. Hobbsin Maan asukkaat tajuavat sen, kun vaikutus heihin alkaa, mutta he pitävät parempana olla puhumatta asiasta sivullisille.

Yleinen lempeyden ilmapiiri ei sovi kaikille. Sam Girat on tullut planeetalle lapsena äitinsä ja sisarensa kanssa. Äiti on paennut toiselta planeetalta, Voorstod-nimisestä valtiosta, jota hallitsee erittäin väkivaltainen, patriarkaalinen uskonto. Profeetat uneksivat kaikkien muiden planeettojen tuhoamisesta. Sam etsii isää, legendojen kuningas-sankaria. Planeetta muotoutuu ystävällsiesti asukkaiden toiveiden mukaan, joten Sam löytää hirviön surmattavakseen. Sitten hän joutuukin Voorstodiin tapaamaan todellista isäänsä, koska profeetat onnistuvat juonissaan ja alkavat valloittaa planeettoja, ja Hobbsin Maan jumala päättää sekaantua asiaan.

Toinen juonipunos koskee toista planeetoista, Thykeriä, jonne tuhat vuotta aikaisemmin on ilmestynyt naisprofeetta lohikäärmeen selässä. "Ruohojen maa"-romaanin lukeneet tunnistavat Marjorien ja hänen kettunsa. Naisprofeetta viipyy hetken ja lähtee, ja hänen sanansa on kaikki tallennettu ja niitä on väännetty ja käännetty vuosisatojen ajan. Kun hän sanoi: "Älkää antako kenenkään hullutella päänne kanssa", sen katsottiin tarkoittavan, että tukkaa ei saa leikata. Thykerin viisaat päättivät kuitenkin, että kasvot eivät kuulu päähän, joten parran saa ajella. Naisprofeetan uskonnon kannattajat kutsuvat itseään nimellä Korkeat Baideet. Muutamat heistä päätyvät tutkimaan Hobbsin Maan uusia temppeleitä ja yksi päättää, että Hobbsin Maan jumala on kerettiläisyyttä, joka pitää tukahduttaa. Pian sotaisat nuoret Baideet ovat myös hyökkäämässä Hobbsin Maahan. Kiviä käännellään puolella jos toisellakin, ja monenlaista ryömii esiin.

Tämä on vain osa siitä, mitä kirjan monimutkaisessa juonessa tapahtuu. Sheri Tepper osaa kutoa tarinansa.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home