My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Tuesday, October 30, 2007

P.C.Hodgell: Seeker's Mask

Joku sukukokous tämäkin on.

Kirjan "Dark of the Moon" lopussa Tori lopulta tapaa kaksoissisarensa Jamen. Torin reaktio on kipata Jame Gothregorin linnoitukseen sukujen matriarkkojen huostaan, ja nämä taas siirtävät hänet Torin rajoitetun ajan puolison Kallystinen, lordi Caineronin tyttären hellään hoivaan. Kencyr-lordit pitävät naisensa tiukasti suljettuina muurien sisään ja käyttävät heitä neuvottelujen välikappaleina - tietyn mittainen puolisosopimus rajoitetuin oikeuksin, täysin oikeuksin, lapsen kanssa tai ilman - ja joskus hyvin harvoin, kalliista hinnasta, koko elämäksi. Naisten Maailmassa taas on omat salaiset taitonsa; solmuompelu, "sisarliitot" ja keskinäinen valtakamppailu. Tästä kaikesta Jame on luonnollisesti täysin tietämätön. Naamiota hän käyttää - yksikään Kencyr-nainen ei saa esiintyä kasvot paljaina - mutta kukaan ei kerro hänelle 34 vuoden takaisesta salaisesta maksusta, jonka vuoksi Varjokilta, salamurhaajien seura, tappoi kaikki Knorth-suvun naiset lukuunottamatta pikku Tieriä. Tieri eli piilossa, kunnes kuoli synnyttäessään äpärän. Jame ja Tori ovat Knortheja, mutta syntyneet rajaseudulla mielenvikaiselle Ganthille.

Gothregorissa joku käynnistää salamurhasopimuksen uudelleen. Jame pakenee henkensä edestä mukanaan tätinsä Aerulanin kuolinviiri 9ne kudottiin vainajan päällä olevista vaatteist muotkuvaksi ja sisälsivät vainajan verta). Hänelle valkenee vähitellen, että parantaja Kindrie on hänen serkkunsa, Tierin äpärä; että mahtavan suvun matriarkka Brenwyr on Aerulanin sukusisar (ja Aerulanin aave on hengissä ja virkeä); että hänen velipuolensa Bane, joka surmattiin Tai-Tastigonissa, seuraa häntä elävä/kuolleena; ja että hänen setänsä, hullu pappi Ishtier, pitää valtaa Jokimaassa. Tehdäkseen sukujen yhteenliittymisen täydelliseksi Kallisthynen sisar Lyra on päättänyt saada Jamesta sisaren ja lordi Caineronin äpäräpoika on vahingossa verellä sidottu Jamen palvelukseen.

Ikään kuin tässä ei olisi kylliksi, kukkuloiden villit heimot, Merikit, viettävät juhannusjuhlaansa ja weirdingstrom - outo muuntajamyrsky - siirtelee ihmisiä ja rakennuksia paikasta toiseen. Jame on juuri myrskyn iskiessä Mount Albanilla, Jokimaan yliopistossa, joka kokee yhtä ja toista ja päätyy lopulta Merikitin juhannusseremonioihin, joiden aikana Jame yllättäen löytää itsensä haastajana, Merikit-päällikön suosikkipoikana ja Maan Äidin lemmikkinä. Tori luovuttaa ja nimeää Jamen mieheksi, perijäkseen ja lähettää hänet kadettikouluun - jota sattumoisin johtaa yksi Caineron.

Kaikki tämä ja kävelevät puut, ihmissudet ja sielunmaisemat pitävät elämän vilkkaana. Puhumattakaan elävistä vainajista, Kirjasta Sidottuna Kalpeaan Nahkaan ja tappavasta Norsunluuveitsestä.

Yksikään toinen fantasiakirjailija ei ole luonut niin omalaatuista maailmaa. Ei ihme, että Hodgell on harvojen herkku.

1 Comments:

Blogger Mikko said...

Kiitoksia vinkistä! Täytyy ehdottomasti tutustua: BookMoochista löytyi näppärästi Godstalk ja Dark of the Moon.

4:52 AM  

Post a Comment

<< Home