My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Saturday, February 06, 2010

Louisa Alcott: Tytöistä parhain

"Tytöistä parhain" ("The Old-fashioned Girl")on Louisa Alcottin ikuisesti muodissa oleva tyttökirja (vuodelta 1870). Minusta tuntuu aina, että kyseessä on saarna; tosin Louisan isä ei ollut pappi, vaan transsendentalisti (luonnonmystiikkaa yhdistettynä uskontoon; Thoreau ja Emerson). Louisa itse oli naisasianainen, kuten juuri tämän kirjan yhdessä luvussa kovasti julistetaan.

"Tytöistä parhain" on silti herttainen kirja, vähän Pollyannan tapaan, mutta ei aivan yhtä ylilyövä. Sankaritarkin on nimeltään Polly, köyhä, mutta kauniisti kasvatettu tyttö, joka tulee näyttämään elämän mallia rikkaalle ystävättärelleen Fannylle (miten ihmeessä he olivat tutustuneet?) ja tämän turhamaiselle ystäväpiirille. Hellyttävää saarnaa, jossa Polly katuu kovasti tuhlatessaan rahaa kenkäpariin ja yhteen iltaan oopperassa. Lopussa tietenkin rikas perhe köyhtyy, oikeat arvot voittavat ja kaikki saavat toisensa.

Miksi muuten matot aina näissä kirjoissa niin kovasti kuluvat ja niitä pitää parsia? Ei meidän perheessä ainakaan... Ja leningit eivät kestä yhtä kautta, vaan ne on käännettävä. Hatuista puhumattakaan.


2 Comments:

Blogger Unknown said...

Matot varmaan kuluis enemmän, jos kaikki kävelisivät niillä kengät jalassa? Naiset koroissaan ja silleen. Ehkä kankaiden laadut oli silloin muutenkin heikompia, kankaathan olivat käsin kudottuja, kuten matotkin. Eikä ollut tekokuituja, jotka pidentävät vaatteiden ikää.

6:13 AM  
Blogger Salla said...

Tuohon aikaanhan vaatteita yleisesti pidettiin kauemmin päällä kuin nykyisin, joten lika varmaan syövytti niitä nopeammin. Eikä ollut mitään hienopesuohjelmia, vaan rajua nyrkkipyykkäystä tai mitä lie pyykkikattilassa keittämistä.

4:44 AM  

Post a Comment

<< Home