My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Tuesday, July 14, 2009

Osmo Jussila: Suomen historian suuret myytit

Kirjan lukijoiden (jotka oletettavasti ovat erityisen kiinnostuneita Suomen historiasta - tässä hyvin suuressa määrin emeritusprofessori käsittelee muiden historian asiantuntijoiden tekstejä ja välillä käy ankaraakin polemiikkia) on valmistauduttava henkiseen tärskyyn. Pitäkää tuolistanne kiinni:

- Ruotsi-Suomea ei koskaan ole ollut olemassa
- Suomi ja suomalaisuus syntyivät vasta vuoden 1860 jälkeen
- Porvoon valtiopäivät eivät olleet valtiopäivät, vaan ihan tavalliset maapäivät
- Suomea ei julistettu 1809 erilliseksi valtioksi, jolla on oma perustuslaki, omat lait ja oma hallitsija (Venäjän tsaari Suomen suuriruhtinaana)
- ja - tietenkään - mitään vapaussotaa ei ollut, kansalaissota kyllä (vaikka tämä on ollut tiedossa jo pitkän aikaa muutamia yleisönosastojen änkyröitä lukuunottamatta)

Suomi (jolla tarkoitettiin Varsinais-Suomea) kuului kiinteänä osana Ruotsiin. Vuosien 1808-09 -sodan päättäneellä rauhansopimuksella tämä osa Ruotsin valtakuntaa siirtyi osaksi Venäjän valtakuntaa. Porvoossa tsaari kävi ottamassa vastaan uusien alamaistensa uskollisuudenvakuutuksen - toimenpiteestä ei kiinnostunut edes Åbo Tidningar, joka esitteli intiaanien tapoja Porvoon tapahtumien sijaan.

Vuodesta 1860 lähtien jotkut suomalaiset sivistyneistön jäsenet alkoivat laatia kirjoitelmia, joilla he hivuttivat yleistä mielipidettä siihen suuntaan, että Porvoossa pidettiin valtiopäivät, Suomelle vahvistettiin omat lait, joita voisi nimittää vaikka perustuslaeiksi, ja että tämän kaiken perusteella Suomi oli, jos ei ihan itsenäinen valtio, niin ainakin "sisäisesti itsenäinen". Tämän rakennelman perusteella suomalaiset sitten tarmokkaasti vaativat ja lopulta saivat Suomelle todellisen itsenäisyyden. Valtiomme on propagandan tulos. Erittäin tehokkaan ja ansioituneen propagandan, sanoisin.

Siinä sivussa Jussila kaatelee monia muita myyttejä "Kumpujen yöstä" - suomalaisen erikoisuudesta, erityisasemasta, kansallisen kohtalon tunnosta, ristiretkistä ja monista muista asioista, joilla Suomen minäkuvaa on pönkitetty. Kannattaa lukea.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home