My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Wednesday, February 04, 2009

Iain M. Banks: Algebraisti

Banks vie lukijan taas kauas tulevaisuuteen. Galaksissa yhteydet katkeilevat, kun aurinkokuntia yhdistäviä madonreikiä romautellaan ja uusien rakentaminen vie aina satoja vuosia. Ulubiksen aurinkokunta on tällä tavoin irtautunut galaksin pääosista ja sitä hallitsevasta Merkatoriasta. Juttu ei ole vain kiusallinen, vaan uhkaava; Ulubista vastaan hyökkäilevät samaan aikaan Nälkiäislahkon sotalaivasto ja Tuonpuoleiset.

Ulubiksella on Näkijöiden klaaneja, jotka tutkivat kaasuplaneetalla eläviä Asukkeja. Asukit ovat Hitaita; yksilöt elävät miljoonia vuosia ja Asukit lajina ovat vaikuttaneet galaksissa kymmenen miljardia vuotta ja asuttavat kaikkia kaasuplaneettoja. Fassin Taak on eräs Näkijä - hän on pari sataa vuotta aikaisemmin (Näkijät elävät pitkään, koska he tutkimustensa aikana sovittavat elimistönsä Hitaaseen Aikaan) löytänyt jotakin, jonka arvellaan viittaavan tarunomaiseen Asukkien madonreikäverkostoon. Asukit itse kiistävät tällaisen verkoston olemassaolon, mutta huhu elää. Fassin alkaa uskoa tarinaan siinä vaiheessa, kun kaikki haluavat tappaa hänet.

"Algebraisti" vaikuttaa hilpeämielisemmmältä kuin jotkut muut Banksin kirjat, mutta siinäkin on kyse perustavista moraalisista ja filosofisista kysymyksistä. Kevyemmäksi sen tekevät Asukit, jotka todella ovat varsinaisia galaksin klovneja - päältä katsoen.

Paljon vähemmän teknistä hämäystä kuin Alistair Reynoldsilla, ja hyvä jälkimaku.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home