My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Thursday, January 22, 2009

Philip K. Dick: Jumalan kahdeksan sormea

Philip Dickin kannanotto mccarthyismiin julkaistiin vuonna 1957 (ja suomennettiin 1980).

Kirjan alkuperäinen nimi on "Eye in the Sky". Ohjustukikohdan nuori teknikko Hamilton on juuri kutsuttu esimiehen puhutteluun. Turvallisuuspäällikkö on ilmoittanut, että rouva Hamilton on vasemmalle kallellaan ja näin ollen turvallisuusriski. Hamiltonille ehdotetaan selvin sanoin, että hänen on erottava vaimostaan, jos aikoo pitää työnsä. Lukijalle selvitetään heti, että rouva Hamilton on kaukana kommunistista - hän on muun muassa allekirjoittanut protestin, jossa vastustetaan Chaplinin saamaa maahantulokieltoa. Hamilton kuitenkin alkaa itsekin epäillä, että hänen vaimonsa on Punainen Vaara. (Lopussa paljastuu, että kommunisti löytyykin yllättävältä taholta.)

Pariskunta menee katsomaan, kun uusi hiukkaskiihdytin käynnistetään. Näköalaparvekkeella on heidän lisäkseen turvallisuuspäällikkö, opas ja neljä muuta turistia. Koko systeemi romahtaa ja kaikki kahdeksan putoavat hiukkaskiihdyttimen säteen läpi.

Tästä alkaa tarina, jossa he makaavat vaikeasti loukkaantuneina kiihdyttimen pohjalla, mutta heidän mielensä joutuvat vaeltamaan neljässä eri maailmassa - yhden mieli on sotaisen uskonnollinen, toisen torjuu epämiellyttävät asiat, kolmas on syvästi vainoharhainen ja neljäs juuri sellainen, miksi amerikkalaiset 50-luvulla kuvittelivat kommunistisen ajatusmaailman.

Dickin uskallus ei aivan riitä. Uskonnollinen mieli väittää kuuluvansa johonkin "toisen babin" lahkoon (ja vihjaa islamiin), mutta aivan ilmeisesti kyseessä on Raamattuvyöhykkeen kristitty fundamentalismi. Kommunismi on niin räikeää, että minun on vaikea uskoa amerikkalaisten olleen noin sekopäitä - tai ehkä he olivat, kuka tietää? Joka tapauksessa ajatus joutua 100% jonkun mielen maailmaan kauhistuttaa, kun sitä ei lievitä tosielämä. Lisäksi kaikki maailmat heijastuvat toisellakin tavalla - opas on musta, ja häntä kohdellaan varsin huonosti kaikissa maailmoissa, samoin sivuhenkilönä mukaan joutunutta ilotyttöä. Kunniallisten ihmisten mieli ei ole aivan niin Sunolla pesty kuin voisi luulla.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home