My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Sunday, November 16, 2008

T.F.Powys: Herra Westonin hyvää viiniä

Herra Weston on ehdoton luettava marraskuussa. Kerron kättelyssä, että kirja on uskonnollinen allegoria, mutta ei se mitään - niin on Lewisin Narnia-sarjakin. Folly Downin kylä viettää marraskuun iltaa, kun aika pysähtyy ja Jumala tulee vierailulle. Jumala esiintyy vaeltavana viinikauppiaana, herra Westonina, jolla on seuranaan nuori avustaja - Michael (enkeli luonnollisesti). Herra Weston myy kahta viinilaatua, rakkautta ja kuolemaa. Ennen kuin aika rupeaa taas seuraamaan luonnollista kulkuaan Folly Downissa, molemmat laadut ovat tehneet kauppansa.

Kirja on hellyttävä ja hauska. Maalaisten elämä kiertyy luonnollisten asioiden ympärille - oluen ja sen, mitä mukavien tyttöjen kanssa voi tehdä tammipuun vuoteella. Tammi kasvaa Folly Downin keskellä ja se on maallisten ilojen symboli. Rouva Vosper on tarinan paholainen, joka auttaa viettelemään kylän tyttöjä saadakseen sitten pilkata heitä. Pastorin tytär Tamar on lapsena rakastunut enkelin kuvaan ja on siitä lähtien odottanut enkeliä, jonka kanssa viettää häitään. Nuori Luke saarnaa eläimille ja on rakastunut Jennyyn. Jennyn isä on kapakoitsija, joka lupaa Jennyn Lukelle sitten, kun tämä saa kaivonsa täyteen viiniä. Tietäähän sen, miten käy, kun kylään tulee enkeli ja viinikauppias... Tosin herra Weston ei tuo pelkkää iloa, hänellä on autossaan leijona, joka jakaa rangaistuksia pahoille.

Vain kaksi ihmistä koko kylässä tunnistaa herra Westonin oikean olemuksen, ja he ovat maan sorretuimmat; suntio Grunter ja rouva Vosperin sorrettu aviomies. Herra Westonin ja Michaelin lähtö tuovat minulle aina mieleen toisen kirjan, jossa outo vieras poistuu näyttävästi; Bulgakovin Saatana jättää Moskovan myrskyssä, herra Weston Folly Downin tulessa.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home