My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Wednesday, November 26, 2008

Amos Oz: Täydellinen rauha

Edellinen Ozin kibbutsi-kirja "Ehkä jossain muualla" oli kesäkirja. "Täydellinen rauha" on talvikirja, ja kibbutsin talvi pimeää, märkää ja ukkosta. Vuosi on 1965; ei mikään sankarillinen vuosi, sota takana, toinen tulossa (vaikka sitä henkilöt eivät tietenkään voi tietää). Kibbutsin maailma on ahdas ja pikkumainen; juoruja, sotahulluja, arabinvihaajia. Oz ei säästä henkilöitään, vaikka hän itse on asunut kibbutsissa koko aikuisikänsä (tai ehkä juuri sen vuoksi).

Udi ja Anat asuvat huoneistossa, jonka Udi on kalustanut - Udi on ryöstellyt arabikylää, jonka asukkaat on karkotettu, ja haluaa kaivaa hautausmaasta arabiluurangon linnunpelätiksi kasvimaalleen:

Heidän ympärillään kasvoi tyhjiin ammusten kuoriin istutettuja taimia. Hyllyillä oli kaiken kokoisia ja muotoisia kuparisia kahvimukeja, osa nokisen mustia, osa hopeankiiltäviä. Kahvipöytää koristi antiikkinen vesipiippu ja kolhuinen kypärä, josta versoi vaeltavaksi juutalaiseksi kutsuttu kasvi. Ulko-oven sisäpuolella törrötti useita kaarevia itämaisia tikareita. Katosta riippui konekiväärin panosvyön varassa kattokruunu, joka oli tehty kolmeen vaarattomaksi tehtyyn käsikranaattiin istutetuista lampuista. Matot ja matalat tuolit olivat kaislaa. Pöytänä toimi tyhjän ammuslaatikon päälle asetettu, kuparinen, arabikoukeroin koristeltu tarjotin.Anat tarjosi kahvia pienistä, mustista kupeista, joista levisi kardemumman aromikas tuoksu.


Täydellinen rauha on Jonatanin haave, ei kibbutsin todellisuutta. Jonatan on naimisissa Rimonan kanssa, mutta avioliitto on kulissi, koska kaksi lasta kuoli syntyessään. Jonatan haaveilee mistä tahansa muusta paikasta kuin kibbutsi; Rimona haaveilee Afrikasta, josta hän lukee kirjoja. Talviyönä kibbutsiin putkahtaa mies, joka on märkä ja laiha kuin erämaan susi. Hän päätyy kolmanneksi Jonatanin ja Rimonan avioliittoon. Sitten Jonatan toteuttaa haaveensa ja katoaa.

Jo kolmekymmentä vuotta aikaisemmin kibbutsiin oli ilmestynyt vieras mies ukrainalaispaidassa ja paimenhuilu mukanaan. Hän rakastui Jonatanin tulevaan äitiin Havaan, soitti rakkauslauluja, puhui vuolaasti ukrainaksi ja heittäytyi Havan tielle kaikkialla. Havalla oli jo suhde Jolekin, johtavan poliitikon kanssa. Hän tuli raskaaksi ja muutti Jolekin asuntoon. Benjalla oli vartiovuoro kibbutsin (silloin) ainoan aseen, ruostuneen revolverin, turvin. Hän väijyi Havaa, ampui tätä kolmasti, meni sitten navettaan ja ampui Jolekia kerran ja kibbutsin sonnia kahdesti ja lopulta omaan päähänsä. Yksikään laukaus ei osunut. Kolmekymmentä vuotta myöhemminkin Benjasta puhuttiin, vaikka hän oli paennut Amerikkaan, tullut upporikkaaksi ja omisti Floridassa hotelliketjun: "Ajatella, ei osunut sonniin puolentoista metrin päästä! Ja sonni ei sentään ole mikään tulitikkulaatikko." Kun Jonatan katoaa, Jolekin suurin huoli on, kumpi heistä oli Jonatanin isä ja onko tämä lähtenyt Floridaan. Hava raivoaa Jolekille, joka oli auttanut Benjan pakoon. Nuori Azariah, talvinen muukalainen, haluaa naida Rimonan, tulla tunnustetuksi Israelin parhaana puhujana ja päästä pääministerin korvaamattomaksi avustajaksi. Ja Jonatan - armeijan maastopuvussa ja Uzi selässä - etsii täydellistä rauhaa autiomaasta.

Tuskastunut, ironinen ja kiihkeä kirja - Ozilla on viha-rakkaus-suhde kotimaataan ja yhteisöään kohtaan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home