My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Sunday, March 23, 2008

Asbjörn Jaklin: Pohjoisrintama

Toisen maailmansodan historiaa hieman poikkeavasta näkökulmasta. Jaklin käsittelee Pohjois-Norjassa käytyä sotaa ja kuvaa sitä sekä yksittäisten ihmisten että armeijoiden näkökulmasta.

Hänellä on varsin puolueeton ote sotaan, johon osallistuivat norjalaiset, saksalaiset, venäläiset ja britit. Jossakin määrin myös ruotsalaiset, joiden osuuden kohdalla vilahtaa lievän halveksiva sävy. Lievää kömpelyyttä on havaittavissa, kun näkökulmaa siirretään yksittäisten ihmisten näkökulmasta takaisin historiaan, mutta kuvat ovat voimakkaita ja mieleenpainuvia, olipa kyse norjalaisista, joiden rannikkokaupunkia brittien sotalaivat yllättäen pommittivat luullessaan, että paikalla oli vain saksalaisia - pakenevan naisen voimakas mielikuva siitä, miten siat kiljuivat kranaatti-iskussa - tai jugoslavialaisten sotavankien surmaamisesta - kolmetoistavuotias poika, joka hakattiin hengiltä. (Minun on muuten lähes mahdotonta käsittää, miten typerää ja tehotonta sota voi olla. Jos saksalaiset halusivat jugoslaaveja hengiltä, koska nämä kieltäytyivät lopettamasta partisaanisotaa, niin miksi kuljettaa heidät koko Euroopan halki surmattaviksi Norjassa?)

Paikoittain tapahtumat saavuttavat lähes koomisia piirteitä; Jan Mayenin maalla maihin nousseet joukot joutuivat ensimmäisinä ampumaan hyökkäävän jääkarhun. Norjalainen vakooja, joka tutki vuonoa Tirpitz-taistelulaivan tuhoa valmisteltaessa, oli onkivinaan, ja hän ja Tirpitzin matruusit vilkuttelivat toisilleen, kun hän nosteli seitejä veneeseen.

Kiinnostava kirja ja hyvää luettavaa vähäisistä tyylivirheistään huolimatta.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home