My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Monday, April 23, 2007

Peter Abrahams: Ennen kuin aamu koittaa

Peter Abrahams oli ensimmäinen, joka kirjoitti Etelä-Afrikan apartheidista mustien näkökulmasta. (Alan Paton kirjoitti vasta kaksi vuotta Abrahamsin "Mine Boy" -kirjan jälkeen romaaninsa "Itke, rakastettu maa".)

"Ennen kuin aamu koittaa" ("A Night of Their Own") julkaistiin ensi kerran vuonna 1965, jolloin apartheid vaikutti murtumattomalta voimalta. Kirja onkin voimakas kuvaus roturyhmien ristiriidoista, maanalaisen vastarintaliikkeen ja valkoisen salaisen poliisin taistelusta.

Koska "Ennen kuin aamu koittaa" on pikemminkin poliittinen pamfletti kuin romaani, henkilöt ovat ohuita ja edustavat lähinnä eri rotuja ja katsantokantoja. Kirja on silti jäntevä kuvaus eräästä tapahtumasarjasta, joka alkaa, kun Richard Nkosi (peitenimi, jota useat henkilöt ovat vuorollaan käyttäneet; kuolematon myytti kuten Robin Hood) saapuu rannikolle tuntemattoman sukellusveneen matkassa tuomaan vastarintaliikkeelle rahalähetystä. Ensimmäinen etappi on mies, joka vihaa hallitusta (nämä olivat yllättäen rekisteröineet hänet värilliseksi; sellaista tapahtui Etelä-Afrikassa). Hän vihaa silti myös mustia ja tekee tahallisen virheen, joka vaarantaa rahalähetin ja häntä suojaavat ihmiset. Nkosia kuljetetaan piilopaikasta toiseen ja etsitään keinoa, jolla hänet saataisiin rajan yli turvaan. Pääpaino on intialaisessa vähemmistössä ja heidän tukalassa tilanteessaan valkoisten ja mustien välissä.

Onneksi kirja on jo historiaa ja sen kysymyksenasettelut vanhentuneet. Se kannattaa silti lukea tietyn aikakauden kuvauksena (samoin kuin Per Wästbergin "Mustalla listalla" ja "Kielletty alue", myös 60-luvulta).

0 Comments:

Post a Comment

<< Home