My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Saturday, February 24, 2007

Jukka Halme (toim.): Uuskummaa?

Jukka Halme on koonnut antologian modernista fantasiasta. Antologiat ovat aina hankalia luettavia ja arvosteltavia. Ainakin Halme on onnistunut valintaperusteissaan; nämä novellit ovat kaikki uusilta, varteenotettavilta kirjailijoilta, ja ne ovat - outoja.

Oman, erittäin henkilökohtaisen makuni mukaan pidän eniten Gene Wolfen novellista "Kehdosta" (no, Wolfe ei ole uusi krijailija, mutta vieläkin hyvin varteenotettava!). Margo Lanaganin "Kun siskoni laulettiin pikeen" oli myös tarttuva tarina mitään sanaleikkiä yrittämättä. Muut lukijat voivat valita oman henkilökohtaisen makunsa mukaisia novelleja, laatua riittää.

Kirjastoihmisille mainitsen, että antologiassa on peräti kaksi kirja-alan novellia. Kelly Linkin "Taikuutta vasta-alkajille" kuvaa televisiosarjaa, jonka tapahtumapaikkana on kirjasto (mutta millainen kirjasto!) ja Gene Wolfen novellin aiheena on kirja, joka päättää itse, kenelle se myydään.

Vastenmielisyydenkin kehitin, China Mievillen "Lemmikki" on iljettävä. Toivottavasti se ei edusta kirjailijan tyyliä yleisemminkin; siinä tapauksessa vedän kirjastovaraukseni takaisin.

Hyvää metsästysonnea!

3 Comments:

Blogger Mikko said...

Tutustu ihmeessä Mievilleen tarkemmin; vaikka tietty groteskius miehen tyyliin kuuluukin, Lemmikki oli ehkä kuitenkin poikkeus. Perdido Street Station ja Scar ovat lukemisen arvoisia kirjoja.

Taikuutta vasta-alkajille oli kiinnostava novelli, mutta pitkästä pituudestaan huolimatta loppui kummallisesti kesken. Jäi vaivaamaan, eikä mitenkään miellyttävällä tavalla...

11:22 PM  
Blogger Mette said...

Olin lopusta aivan samaa mieltä. Ihan kuin Stephen Kingin romaanit: ensin venytetään, jotta saadaan oaljon sivuja (hinta sivujen mukan) ja sitten tapetaan nipussa kaikki, että saadaan romaani dead linen mukaan kustantajalle. Olikohan novellin kanssa sama juttu?

11:29 PM  
Blogger Mikko said...

Minulla on mielikuva, että USAssa on tapana maksaa per sana, joten siksi kannattaa venyttää... Olisi vaan päässyt loppuun asti.

5:22 AM  

Post a Comment

<< Home