My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Friday, December 08, 2006

Sarah Churchwell: Marilyn Monroen monta elämää

Kaikki tuntevat Marilyn Monroen ja hänen elämänsä. Tai uskovat tuntevansa - jokainen, joka on kirjoittanut Marilynin elämästä tai kuolemasta, on sisällyttänyt kertomukseensa epätarkkuuksia, myyttejä ja suoranaisia valheita. Niinpä mahdollisimman lähelle Marilyniä pääsee mielestäni Sarah Churchwellin tapa; hän käy läpi lähteet, kaiken Marilynistä kirjoitetun, tarkistaa niitä ristiin, vertaa lähteitä toisiinsa ja luo kuvan, jossa Marilynin monet kuvat heijastuvat.

Mitä pitemmälle tätä kirjaa luin, sitä vihaisemmaksi tulin Marilynin puolesta. Tunteeni heijastivat tietenkin Sarahin tunteita - Marilyn ei ollut bimbo blondi, mutta hän ei myöskään ollut pelkkä vartalo, kuten hänet halutaan nähdä, eikä pelkkä miesten himon kohde. Sarah kuvaa, miten Marilyn on nähty yhtaikaa neitseyenä ja huorana, orpotyttönä ja noitana, mutta Marilyn itse - nainen, joka oli älykäs, kunnianhimoinen ja kärsi siitä, että "hänestä tehtiin vitsi", kuten hän itse sanoi - jäi piiloon. Viimeinen herja ovat Marilynin kuolemasta sepitetyt salaliittoteoriat - itsemurha vai murha? Peittely-yritys? Villein idea on mielestäni se, että Marilynin olisi murhauttanut Fidel Castro, joka oli kyllästynyt siihen, että häntä yritettiin murhata.

Millainen Marilyn sitten todella oli? Truman Capoten sanoin:

Jos joku kysyisin minulta millainen Marilyn on,
siis millainen Marilyn todella on,
niin mitä minä vastaisin, no, ehkä sanoisin,
että pitää vähän funtsia.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home