My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Tuesday, December 05, 2006

Raj Kamal Jha: Jos korkealla pelottaa

Englanninkielisen painoksen kansikuva on tässä syystä; se kuvataan täsmällisesti kirjan alussa. Jostakin syystä suomennos käyttää eri kuvaa.

Tämä on lähtökohta: punamekkoinen tyttö, taivas, parvekkeen kaide, lentävä varis. Raj Kamal Rhan kirja on intialaista reaalifantasiaa. Kolme yhteen kietoutunutta tarinaa elää niukasti, mutta elävästi piirretyssä intialaisessa todellisuudessa. Fantasia liittää tarinat yhteen. Mies kertoo kokoontuneelle väkijoukolle, miten hänen variksensa selässä voi lentää tarkkailemassa kaupunkia. Punamekkoinen tyttö haluaa nuken. Rakastavaiset eroavat, koska nainen kuulee koko ajan lapsen itkun. Mies kohtaa naisessa peilikuvansa tai vastakohtansa, nainen miehessä. Punamekkoinen tyttö parvekkeella itkee.

Tytön isä on "keskimittainen, keski-ikäinen, keskipainoinen, hänellä on keskikokoinen nenä, keskinkertiset silmät, kaikki keskivertoa. Jopa ihonväriltään hän on keskiruskea. Kuin ulos paahteeseen ja sateeseen jätetty puupala." Sana sanalta samanlainen kuvaus annetaan rakkaustarinan miehestä, Amirista, joka joutuu mystiseen raitiovaunuonnettomuuteen ja kohtaa mystisen Riman. Samoin kietoutuvat muut henkilöt toisiinsa. Lukijan on tarkkailtava pieniä asioita; häntänsä menettänyttä koiraa, makeistölkkejä teenkeittäjän selän takana, hääsaattuetta ja ilotulitteen syttyttävää poikaa.

Kirjan henkilöt elävät hiljaisessa epätoivossa. Se tekee heidät levollisiksi. Mies lentää variksen selässä tarkkailemassa; lapsi itkee parvekkeella.

Kaikki on epävarmaa; se juuri tekee minut levolliseksi. Se muodostaa reaalifantasian ytimen Suomesta Intiaan; epävarmuus ja levollisuus.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home