My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Friday, June 05, 2009

Patricia McKillip: The Riddle-Master of Hed

Patricia McKillipiä on vähitellen alettu tuntea Suomessa (ainakin häneltä on suomennettu kaksi kirjaa). Suomennokset ovat hänen tuotantonsa hiotusta vaiheesta, jossa hän onnistuu aina (ja totta puhuen vähän väsyttävästi toistaa itseään). Hän ei kuitenkaan syntynyt valmiina fantasiakirjailijana. Opetteluvaiheeseen kuuluu trilogia Hedin prinssistä Morgonista.

"The Riddle-Master of Hed" on trilogian ensimmäinen osa. Siinä näkyy, miten sukset vielä lipsuivat; sankarin kierrättämistä maasta toiseen, jotta esiteltäisiin jokainen tärkeä henkilö (paitsi sankaritar; hänet vain mainitaan). Teema tuskin pääsee edes alkuun. Toisaalta trilogiassa on hilpeää huumoria, joka myöhemmistä McKillipin kirjoista puuttuu. Hedin prinssi ja hänen nuroemmat sisaruksensa joutuvat kiistaan, kun Tristan-sisar paljastaa löytäneensä Morgonin vuoteen alta kruunun - Hedissä ei ole koskaan ollut kruunua.

"Why did you hit me like that? First you accuse me of murder and then you hit me and pour milk all over me. It's sour. Sour milk. You poured sour milk all over -"
"I did", Tristan said. "It was milk for the pigs. You threw Eliard into my rosebush."


Eipä uskoisi, että tästä köyhän kotoisasta kohtauksesta päädytään niin nopeasti tragediaan. Morgon oli käynyt arvoituskisan aaveen kanssa ja voittanut Anin kuninkaan kadonneen kruunun. Hän ei tiennyt, mitä tehdä kruunulla; hän vain harrasti arvoituksia. Tässä tarinassa arvoitukset ovat maan historiaan liittyviä kysymyksiä.

Morgon saa kuulla, että Anin kuningas on luvannut ainoan tyttärensä Raederlen käden sille, joka voittaisi takaisin Anin kruunun. Hän lähtee kosiomatkalle, josta tulee nopeasti pitkä pako muodonmuuttajien takaa-ajamana. Kukaan ei tiedä (tässä ensimmäisessä osassa), keitä muodonmuuttajat ovat ja miksi he haluavat tappaa Hedin prinssin. Morgonille selviää kuitenkin, että hänen vanhempansa on myös murhattu, koska he olivat pahaa-aavistamaata tuomassa hänelle vanhaa harppua. Harppu ja miekka; niiden ympärillä liikutaan. Kirjojen teemat ovat alullaan.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home