My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Thursday, May 28, 2009

Peter Robinson: Savua ja tulta

Alan Banks ja Annie Cabbot, Peter Robinsonin kirjojen tuttu työpari, selvittelevät kumpikin omalla suunnallaan hankalaa juttua. Heillä on tiettyä jännitystä omissakin väleissään. Alanilla ja Anniella oli lyhytaikainen suhde, kun Alanin vaimo yhtäkkiä jätti hänet. Sen jälkeen Alan on kehittänyt pientä vipimää toisen naispoliisin kanssa; pulmana on vain, että he eivät koskaan tapaa toisiaan, koska he kuuluvat eri poliisipiireihin. Annie puolestaan tässä kirjassa tapaa ja solmii suhteen taidemaailmaan kuuluvan miehen kanssa. Alan ei ole mustasukkainen, kuten Annie luulee; hän vain ei pidä miehestä. Alan ei myöskään ole oikein jäsentänyt suhdettaan entiseen vaimoonsa ja tämän uuteen vauvaan.

Tämä kaikki olisi aika merkityksetöntä ellei se sotkisi heidän työtään. Hylätyllä kanavanpätkällä kaksi asuntolaivaa syttyy tuleen. Kummastakin aluksesta löytyy vainaja. Asukkaat ovat toki laittomasti asuvia, mutta heille löytyy silti henkilöllisyys. Toinen kuollut on Tina, narkkari, joka asui yhdessä Markin kanssa; juuri kohtalokkaana yönä Mark sattui olemaan poissa. Toisen veneen asukas on Tom, keski-ikäinen taiteilija. Tom on murhapolton uhri, Tina sivutuote, joka oli heroiinin vuoksi muissa maailmoissa eikä osannut pelastautua.

Seuraavaksi palaa asuntovaunu, jonka asukas myös - kuinkas muuten - on elämän laidalle ajautunut taidepiireistä tuttu mies. Kun palaneen asuntovaunun kassakaapista löytyy Turnerin akvarelli tai taidokas väärennös ja tukku rahaa, tarvitaan Annien uutta miesystävää.

Samaan aikaan Tinan poikaystävä Mark on päättänyt jäljittää Tinan isäpuolen, joka tytön kertoman mukaan oli käyttänyt häntä seksuaalisesti hyväkseen ja maksanut heroiinilla. Isäpuoli on arvostettu lääkäri, joten Markilla ei tunnu olevan paljonkaan mahdollisuuksia, ei myöskään Alanilla, joka ainoana on taipuvainen uskomaan poikaa.

Juonia kuljetetaan varsin kätevästi rinnakkain, kunnes syntyy odottamaton tragedia. Jollakin tavoin kirja ei kuitenkaan sytytä - anteeksi sanaleikki. Robinson on kirjoittanut paljonkin parempaa.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home