My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Monday, June 08, 2009

John Reader: Peruna

Viime aikoina on ilmestynyt kiinnostavia kirjoja, jotka käsittelevät ekologiaa ja historiaa maapallon laajuisesti jonkin ruoka-aineen kautta - "Suola" esimerkiksi. Readerin "Peruna" on ansiokas esimerkki tästä.

Reader ei vain käsittele kasvin matkaa maapallolla, vaan näkee vaivaa kuvaamalla kulttuureja ja historiallisia tilanteita ennen perunan tuloa ja sen jälkeen. Hän asettaa perunan okealle paikalleen kuvaamalla sen vaikutuksia väestönkasvuun, työn muutoksiin, yhteiskunnan muuttumiseen. Koko ajan pysytään silti maan pinnalla - tai perunapellolla. Peruna ei ole vain suikale hampurilaisen kupeessa, vaan monimuotoinen kasvi, joka on levinnyt enemmän - ennen viljellyn muodon kehittymistä ja sen jälkeen - kuin olisin uskonut.

Samalla Reader saa minut syvästi huolestumaan tämän arvokkaan ravintokasvin tulevaisuudesta ja samalal ihmiskunnan osoittamalla, että peruna on yhtä keinotekoinen luomus kuin banaani meidän maailmassamme - ja banaani on ollut jo useita kertoja häviämässä sukupuuttoon.

Silti perunalla saattaa olla mielenkiintoinen tulevaisuus. Readerin mukaan miehitetty lento Marsiin tulee olemaan täysin riippuvainen astronauttien kyvystä kasvattaa perunaa. Pitäkää kunnioittava hetki seuravalla kerralla, kun työnnätte perunanpalan suuhunne.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home