My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Thursday, February 12, 2009

Brian Fagan: Pitkä kesä

Kiinnostava tapa käsitellä ihmiskunnan historiaa jääkausista asti ilmaston pohjalta. Sade- ja lämpöalueiden vaikutus kansojen liikkeisiin ja teknisiin edistysaskeleisiin, esimerkiksi maanviljelyksen kehittämiseen. Saharan kuivuusalueen liikkeiden suhde Rooman valtakunnan kasvuun ja häviöön. Titicaca-järven kadonnut sivilisaatio ja miksi se katosi. Miten ihmiset tulivat Pohjois-Amerikkaan. Ja mihin ne mammutit oikeastaan kuolivat?

Kiinnostava termi on kulttuurin haavoittuvuusraja. Suuretkin muutokset siedetään, jos haavoittuvuusrajaa ei ole saavutettu, mutta kun raja on ylitetty, pienetkin muutokset maksetaan ihmishengillä - nykyään miljoonilla.

Enemmän ja tarkempaa olisin kaivannut. Kirjoittaja mainitsee pari isoa tulivuorta, mutta miten vaikutti Thera (Santorini)? Oliko kylmyyskaudella 1300-luvulla vaikutusta mustaan surmaan? Sen tapaisia kysymyksiä.

Toivottavasti Faganin jälkiä seurataan nyt, kun ilmasto on muodissa. Ei muuten lupaa hyvää tulevaisuudelle - haavoittumisraja on ylitetty ja pitkä kesä voi olla päättymässä - ja ihmisten aiheuttama muutos on todellisuutta.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home