My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Sunday, June 29, 2008

Alfred Döblin: Berlin Alexanderplatz

James Joycen "Odysseus" ja Bertolt Brechtin "Kerjäläisooppera" lähtivät kerran viettämään hurjaa iltaa Berliinissä. Syntyi "Berlin Alexanderplatz".

No, tämä oli tietysti nokkavasti kirjoitettu. Pitää muistaa myös Jobin kirja ja "Jokamies".

Minulla oli lukiessani koko ajan ajatusyhteyksiä holocaustiin ja tarkistin useita kertoja, että kirjan julkaisuvuosi oli todella 1929 eikä - esimerkiksi -1949.

Joka tapauksessa kirja on viihdyttävä, hurja, mieleen painuva ja tulee, pahus, vielä uniinkin. "Jokamies" tässä on Franz Biberkopf, pikkurikollinen, joka haluaa rauhallisen elämän. Ei silti pidä jättää huomiotta muita henkilöitä, kuten nuorta prostituoitua nimeltä Mirri, toista nimeltä Eva ja muita alamaailman itseoikeutettuja jäseniä. Kirjan näkee mustavalkoisena, Fritz Langin ohjaamana (kuten "M - kaupunki etsii murhaajaa"). Ainakin minä näen myös Berliinin rauniot toisen maailmansodan jälkeen, niin epäreilua kuin se onkin. Kirjahan on julkaistu vuonna 1929. Parhaat kirjailijat ovat profeetallisia.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home