My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Sunday, April 27, 2008

Raimo Hakola - Juha Pakkala: Kristinuskon ja juutalaisuuden juuret

Arkeologiset tutkimukset Palestiinan alueella. Varoitus Raamattuun hartaasti uskoville: tästä krijasta tulee joko paha mieli tai maailmankuva kepsahtaa korvalleen. Nimittäin arkeologia ei tule Raamattua lainkaan, ei lainkaan. Kuningas Daavid on yhtä myyttinen kuin kuningas Arthur, Daavidia edeltävää Raamattu-aikaa ei ole olemassakaan. Salomo on voinut rakentaa temppelin, mutta koko Jerusalem oli siihen aikaan tuhannen asukkaan käpykylä. Paljon myöhemmin Israel nousi vähäksi aikaa alueen mahtivaltioksi (kunnes assyrialaiset tulivat), muta sen pääkaupunki oli Samaria. Juutalaiset olivat yksijumalaisia vasta babylonialaisten tuhottua koko Jerusalmin ja temppelin. Siihen asti heillä oli Samarian Jahve ja Jerusalemin Jahve, Baal, El ja Asera, joka oli Jahven vaimo. Ja Jeesuksen hautoja on vähintään kolme, joista ainoakaan ei ole arkeologisesti toteennäytetty.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ei se nyt ihan noin yksinkertaista ole. Kuningas Daavidista ei toistaiseksi ole löytynyt kuin yksi kirjallinen viittaus omalta elinajaltaan, mutta eipä sen ajan pienvaltioiden hallitsijoista muutenkaan kauheasti aikalaistietoa löydy. Paitsi niissä maissa, joissa lyötiin rahoihin hallitsijan tuntomerkit, mutta juutalaiset eivät halunneet niin tehdä.

Samarian vahvuus tuona mainittuna aikana ilmenee aika hyvin myös Raamatusta, joten se osuus ei maailmankuvia hetkauttele varmaan kenelläkään.

9:31 AM  

Post a Comment

<< Home