My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Saturday, February 23, 2008

Anthony Trollope: Timanttien välkettä

Trollope on viktoriaanisin kaikista viktoriaaneista. Muutamia hänen kirjoistaan suomennettiin (Kariston toimesta) vuonna 1980 nimellä "Palliser-taru". Ilmeisesti Englannissa tehtiin silloin sen niminen TV-sarja. En tiedä, onko se esitetty Suomessa - ei ole osunut minun silmiini - mutta ehkä Karisto oli toiveikas. Kyseiset kirjat tunnetaan Englannissa "parlamentti-sarjana". Niiden pistäminen sarjaksi ärsyttää minua, koska sarjan osat III ja IV ovat kirjoja, joista haluaisin hankkiutua eroon - sankari on Fineas Finn -niminen irlantilainen, joka haluaa päästä parlamenttiin ja pysyä siellä ilman rahaa, ja jolla on sarja epäonnistuneita yrityksiä saada rikas vaimo.

"Timanttien välkettä" on vauhdikkaampi. Se on ensimmäinen osa kirjasta "Eustace Diamonds".

Trollope on harvinaisen kaksinaismoraalinen kirjailija viktoriaaniksikin. Hänen mielestään nuoren naisen on syytä antaa kätensä vain sille, jolle hän antaa sydämensäkin. Toisaalta rakastua sopii vain mieheen, jolla on soveliaasti rahaa. Mies taas saa tavoitella joko rahaa tai rakkautta - joskus yhtaikaa. Jos neito epäonnistuu, hänen ei pidä yrittää toisen kerran, vaan mieluummin riutua pois (kävisikö keuhkokuume?). Toisaalta Trollope nauttii eniten ilkeistä ja saalistavista henkilöistään. "Eustacen timanttien" sankaritar on ehdottomasti Lizzie Eustace, rikas, kaunis ja nuori leski, joka kaupan päälle yrittää huijata valheilla miehensä suvun perintötimantit. Kirjassa (ja jatko-osassa) seurataan hänen menestystään yrityksessä ja myös hänen ponnistelujaan hankkia toinen aviomies.

Eräs ehdokkaista on nuori lakimies Frank Greystock. Frankilla on jo mielitietty, pennitön kotiopettajatar Lucy Morris. Lucyllä on kaikki mahdolliset avut paitsi rahaa. Lizziellä on rahaa. Lisäksi Lizzie on kiero, juonitteleva, valehteleva - ainoa pahe, joka häneltä puuttuu, on promiskuiteetti; Lizzie viis veisaa miehistä paitsi rahan ja kunniallisuuden kannalta. Frankin lisäksi hänellä on kierroksessaan lordi Fawn, tomppeli mieheksi, joka on esiintynyt jo aikaisemmissa Palliser-tarun kirjoissa, pääasiassa turhissa yrityksissä saada rikas vaimo. Lucy Morris taas on lordi Fawnin sisarten kotiopettaja.

Kirjan lopussa on todella upea ketunmetsästyskohtaus. Lizzie haluaa näyttää, että hän on perinyt mieheltään linnan, johon kuuluu metsästysoiekudet. Hän osallistuu elmänsä ensimmäiseen ketunmetsästykseen, mutta ensimmäinen päivä ei ole oikein tyydyttävä:

Koko tänä aikana seitsemän miestä pakersi hakkujen ja lapioitten kimpussa. Jahtivouti ja neljä, viisi tulisinta metsämiestä olivat syvästi paneutuneet puuhaan, joka näytti vaatimattomalta kaivosoperaatiolta. Eräs innostunut mies, joka oli maannut mahallaan ryömien mudassa viisi minuuttia pitkä keppi kädessään, nosti nyt kepinpään tieteellisesti nenälleen. Tavallinen katsoja olisi saattanut nähdä suurennuslasilla kepin päässä karvan. - Siellä se on, innokas mies sanoi mudan peitosta nuuhkaistuaan pitkään ja hartaasti keppiä. Jahtirenki alentui suomaan yhden silmäyksen. - Se on jänis, jahtirenki sanoi. Keppiin takertuneen yhden näkyvän karvan ympärille muodostui heti neuvottelukunta, ja kolme kokenutta maanviljelijää tuli siihen päätökseen, että elukka oli jänis. Rapainen intoilija vetäytyi vaiennettuna mutta ei vakuutettuna joukosta jättäen kepin jälkeensä ja lohduttautuen konjakkipullolla.

"Eustace Diamonds" on ehdottomasti viihdyttävin ja vauhdikkain Trollopen kirjoista. Sääli, että kirjapari on sijoitettu keskelle sarjaa. Sieltä niitä on vaikea löytää.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home