My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Thursday, February 21, 2008

Sharyn McCrumb; Hangman's Beautiful Daughter

Kirjan nimessä esiintyvä hirttäjä ja hänen kaunis tyttärensä ovat vuorenhuippuja Appalakeilla. Heidän varjossaan on Hamelnin pikkukaupunki, jonka sheriffinä on Spencer Arrowood. "Hangman's Beautiful Daughter" on synkin McCrumbin kirjoista. Heti alussa paikakunnalle muuttanut, omissa oloissaan asuva perhe on joutunut tragedian uhriksi. Kun perheen kaksi teini-ikäistä, Mark ja Maggie Underwood, ovat koulun teatteriharjoituksissa, vanhin veli Joshua ampuu vanhempansa, pikkuveljensä ja itsensä. Nuoret eivät halua muuttaa kotoaan murhenäytelmästä huolimatta, joten töiden painama sheriffi sallii heidän jäädä kotiin, kun babtistipastorin vaimo Laura lupautuu holhoojaksi - on vain muutamia kuukausia Maggien täysi-ikäisyyteen.

Lauralla on omiakin huolia. Hän on kaupunkilaisnainen, joka rakastui maalaispappiin. Heti avioliiton solmimisen jälkeen aviomies on määrätty sotilaspastoriksi Persianlahden sotaan ja Laura jää yksin velvollisuuksiensa ja odottamansa vauvan kanssa. Paitsi että lääkäri kertoo vauvan kuolleen kohdussa.

Taw ja Tavy ovat leikkineet yhdessä lapsina. Sitten Taw lähti Detroitiin tienaamaan rahaa, lyhyeksi aikaa vain... Hän palaa eläkepäivilleen Tennesseehen, tapaa vanhan toverinsa Tavyn ja kuulee, että tämä on kuolemassa syöpään. Paperitehdas on saastuttanut Pikku Kyyhkyjoen, jonka rannoilla Tavy on koko elämänsä viettänyt. Tavyn viimeiset kuukaudet kuluvat, kun kumppanukset koettavat keksiä, miten tehtaan saisi vastuuseen.

Tammy Robsart on tuskin 20-vuotias kolmivuotiaan lapsen äiti. Hänenkin miehensä on Persianlahdella eikä voisi perheestään vähempää välittää. He asuvat asuntovaunussa, joka syttyy tuleen.

Sheriffi Arrowoodin rakastama ja ihailema countrylaulaja Naomi Judd sairastuu tappavaan maksasairauteen ja pitää jäähyväiskonsertin.

Kaikkia näitä tragedioita seuraa Nora Bonesteel, vanha nainen, jolla on "toinen näkö". Hän tietää ennalta tapahtumat, mutta ei voi estää niitä.

Kirjan synkkyyttä lievittää outo, pehmeä valo; Maggie keskustelee puhelimessa kuolleen veljensä Joshuan kanssa. Sheriffin työtoverit järjestävät hänelle lipun Naomin jäähyväiskonserttiin, joka ei olekaan niin synkkä tapaus kuin Spencer aluksi pelkäsi. Laura saa lohtua tuskaansa ottaessaan Robsartin pikkupojan huostaansa. Kun jotakin tapahtuu, ihmiset kokoavat voimansa ja kerääntyvät auttamaan.

Sharyn McCrumb on päästänyt irralleen tietonsa vuroiston asukkaista, jotka elävät ahtaasti nykymaailman ja menneisyytensä välissä, toinen jalka täällä ja toinen oudossa maailmassa, jossa kuolleet puhuvat, henget liikkuvat ja monet asiat ovat muuta kuin miltä näyttävät.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home