My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Thursday, January 17, 2008

Amy Tan: Rouva Chenin henkiAmy Tanin kirjan alkuperäinen nimi on "Saving Fish from Drowning". Nimen ja kirjan aihe käy hyvin ilmi kirjan motosta:

Hurskas mies selitti seuraajilleen: On pahuutta riistää henki elävältä olennolta ja jaloa pelastaa se. Joka päivä minä vannon pelastavani sata henkeä. Heitän verkkoni veteen ja nostan ylös sata kalaa. Lasken kalat rannalle, missä ne hyppivät ja sätkivät. "Älkää pelätkö", minä sanon kaloille. "Minä pelastan teidät hukkumasta." Pian kalat tyyntyvätkin ja makaavat liikkumatta. Mutta valitettavasti minä myöhästyn aina. Kalat kuolevat. Ja koska tuhlaus on pahuutta, minä vien kuolleet kalat torille ja myyn ne hyvästä hinnasta. Saamillani rahoilla ostan lisää verkkoja, jotta voisin pelastaa lisää kaloja.

TUNTEMATON


Tarinan kertoja on Bibi Chenin erittäin kirpeäkieinen aave. Rouva Chen on taidekauppias. Hän on järjestänyt rikkaille amerikkalaisille ystävilleen avartavan taidematkan Kiinan ja Burman taideaarteita ihailemaan. Valitettavasti hänet löydetään juuri ennen matkaa väkivaltaisesti kuolleena.

Matka päätetään silti tehdä. Bibin tilalle valitaan kokematon nuori mies, joka yrittää parhaansa mukaan tulla toimeen Bibin matkasuunnitelman avulla. Kaikki alkaa heti mennä vikaan, ja lopullinen mutka tulee matkaan, kun burmalainen, sotilasdiktaattoreita piileskevä karen-heimon ryhmä kidnappaa seurueen. He uskovat, että eräs ryhmästä on heidän uudelleen syntynyt jumaluutensa, joka on tullut pelastamaan heidät.

Amy Tanilla ei ole yhtään sen parempaa mielipidettä amerikkalaisista Aasiassa kuin aikoinaan Graham Greenellä kirjassa "Hiljainen amerikkalainen"; rouva Chenin vaeltavalla aaveella tosin on huomattavasti enemmän silmää kanssaihmisensä naurettavuuksille kuin Greenen kertojalla - ja parempi kaikkinäkevyyden lahja.

Kirja on kuin kiinalainen ruoka - "sweet and sour" (hapanimelä ei tähän käy, kirjassa ei ole mitään imelää).


0 Comments:

Post a Comment

<< Home