My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Wednesday, September 26, 2007

Minette Walters: Mielen häiriöitä

Minette Walters kirjoittaa yhteiskunnallisesti hyvin kantaaottavia jännityskirjoja, joista monet (kuten "Mielen häiriöitä") sijoittuvat Englannin slummiköyhälistön pariin.

Tarina alkaa vuonna 1970, kun köyhien asumalla alueella tapahtuu samaan aikaan kaksi rikosta. 13-vuotias tyttö joukkoraiskataan ja katoaa, ja vammainen nainen silvotaan ja murhataan talossaan. Murhasta pidätetään ja tuomitaan naisen tyttärenpoika, arka ja omituinen nuorukainen, joka tekee vankilassa itsemurhan.

Yli kolmekymmentä vuotta myöhemmin, juuri, kun Irakin sota alkaa, kaupunginvaltuutettu George Gardener ottaa yhteyttä antropologi Jonathan Hughesiin. Jonathan on kirjoittanut heikoista ja vammaisista, jotka on syyllistetty ja tuomittu veriteoista, koska he eivät ole kyenneet puolustautumaan. George on selvitellyt Gracen ja hänen tyttärenpoikansa tapausta ja pyytää Jonathania ottamaan yhteyttä.

Tapaus solmuuntuu, kun Jonathan joutuu vastakkain tapaamispaikaksi sovitun pubin rasistisen isännän kanssa (Jonathan on musta ja erittäin tietoinen siitä; niin on myös poliisi terrorisminvastaisen sodan aikana). Tässä vaiheessa 30 vuoden takainen raiskaus- ja katoamisvyyhti sekaantuu murhajuttuun, kun kaikilla henkilöillä tuntuu olevan yllättäviä yhteyksiä kumpaankin tapaukseen.

Minetten kirja on hänen tyylilleen ominaisesti kokoelma sanomalehtijuttuja, poliisin kuulustelupöytäkirjoja ja Jonathanin kirjan katkelmia (hänen käsittelemänsä oikeudenkäyntitapaukset ovat aitoja; olen itse lukenut joistakin niistä englantilaisista lehdistä). Juoni kehittää yllätyskäänteitä, ja samalla selvitellään englantilaisia ennakkoluuloja, myös päähenkilöiden omia.

Erinomaisen hyvää Minette Waltersia.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home