My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Saturday, September 15, 2007

Sheri Tepper: Portti naisten maahan

Tepper on ekofeministi, se näkyy koko hänen tuotannossaan. Feministipuoli on tässä kirjassa voimakkaimmin esillä; "Portti naisten maahan" on pikemminkin poliitinen pamfletti kuin romaani. Siinä miesten ja naisten väliset suhteet on pelkistetty äärimmilleen.

Kuvasta on saatu yksinkertaisuudessaan selkeä; naiset asuvat "naisten maassa", muurein ympäröidyissä kaupungeissa, joihin miehillä ei ole asiaa paitsi tietyin ehdoin. Miehet asuvat kaupunkien ulkopuolella linnoitetuissa leireissä sotureina. Soturien esiintyminen ja varusteet on otettu suoraan antiikin Kreikkaa esittävistä kuvista pronssisine haarniskoineen, kypäräntöyhtöineen ja miekkoineen. Naiset tekevät kaikki työt, miehet vain harjoittelevat ja silloin tällöin käyvät sotia toisten kaupunkien sotureita vastaan.

Kuvaa kärjistetään vielä, kun yksi naisten maan naisista päätyy vangiksi Pyhämaahan, jossa noudatetaan vanhatestamentillista patriarkaalisuutta pahimmissa muodoissaan: naisten päät ajellaan kaljuksi, he ovat omaisuutta, ja vanhat miehet vievät kaikki naiset nuorten miesten jäädessä ilman.

Kuitenkin naiset hallitsevat koko juttua "salaisuuksillaan", joiksi osoittautuvat geenimanipulaatio ja lääketiede.

Tepperin tuotantoon perehtyessä voi huomata, että samat teemat toistuvat, mutta eivät näin pelkistettyinä. Voisi ehkä sanoa, että Tepper oppi ajan myötä hallitsemaan aihettaan. "Portti naisten maahan" on vielä oppilastyö.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home