Mercedes Lackey: Winds of Change
Kirja täynnä magiaa ja rakkautta - myös jonkin verran kuolemaa.
Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.
Young, Francis Brett: Talo veden alla, suom. Väinö Meltti, 2. painos
Hinta 200 mk nid.
Hinta 250 mk sid.
Nykyaikaisen ihmiskuvauksen loistonäyte
Nykyisen Englannin huomattavimpiin kertojiin kuuluvan Francis Brett Youngin romaani kertoo huimapäisillä rahansijoituksilla seikkailevasta, kiihkeään elämäntahtiinsa tuhoutuvasta Griffith Tregaronista ja hänen perheestään, jonka jäsenistä kukin elää oman kohtalonsa Tregaronin itsevaltiuden varjossa. Tapahtumat liikkuvat Walesissa ennen ensimmäistä maailmansotaa ja sen aikana.
Gobineaun kannalta yksi keskeinen teos oli saksalaisen Gustav Klemmin (1802-1867) 10-osainen "Allgemeine Kulturgesichte der Menschheit", jonka viimeinen osa ilmestyi vuonna 1852. Klemm jakoi teoksessaan ihmiskunnan aktiivisiin ja passiivisiin kansoihin sekä "rotuihin". Aktiivisten kansojen ja "rotujen" edustajat, jotka Klemm kuvasi "miehisiksi", olivat kehittäneet taiteen ja tieteen, kaupan ja merenkulun sekä perustaneet valtioita ja luoneet oikeusjärjestelmiä. "Passiivisten kansojen" edustajat olivat vastaavasti "naisellisia" eikä heillä ollut kulttuurisia ja poliittisia vaatimuksia ja tavoitteita. Aktiivisiin kansoihin ja "rotuihin" Klemm luokitteli mm. persialaiset, arabit, kreikkalaiset, roomalaiset ja germaanit. "Passiivisisten" ryhmä koostui mm. kiinalaisista, mongoleista, malesialaisista, neekereistä ja suomalaisista.
Keltaiseen rotuun Gobineau laski mm. mongolit, jotka hän kuvasi rumiksi sanoen, että Jumala oli halunnut tehdä mongoleista vain ihmisen luonnoksen. Mongolien lisäksi keltaiseen rotuun kuuluivat tataarit ja suomalaiset, jotka olivat Gobineaulle pohjoisen "neekereitä". Suomalaiset olivat tummanruskeaa, vinosilmäistä ja epämuodostunutta väkeä. Alkuperäiset suomalaiset olivat olleet antropofageja eli ihmissyöjiä.
Halloweenin vaativa esikuva tuo jäljittelijöissä esiin outoja yksittäisiä ideoita, jotka kielivät tekijöiden jonkinasteisesta ajattelutoiminnasta suruttoman jäljittelyn ohessa.