My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Saturday, July 28, 2007

Francis Brett Young: Talo veden alla

Kun olin nuori, luin tämän kirjan ja pidin siitä syvästi. Sen kiihkeys ja tunteellisuus - aikana, jolloin kirjailija voi häpeämättömästi kirjoittaa tunnekylläisiä lauseita - vetosivat minuun. Miten nuori todella olin, selviää siitä, että minusta oli kauheaa, että tarinan Philippa löysi rakkautensa vasta 30-vuotiaana, kun hänen elämänsä mielestäni oli jo ohi.

Löysin kirjan kirjaston poistomyynnistä. Painos on vuodelta 1947 eikä kirjaa ole luultavasti kertaakaan edes avattu. Sen välissä oli tallessa alkuperäinen kirjakauppakortti:

Young, Francis Brett: Talo veden alla, suom. Väinö Meltti, 2. painos
Hinta 200 mk nid.
Hinta 250 mk sid.

Nykyaikaisen ihmiskuvauksen loistonäyte

Nykyisen Englannin huomattavimpiin kertojiin kuuluvan Francis Brett Youngin romaani kertoo huimapäisillä rahansijoituksilla seikkailevasta, kiihkeään elämäntahtiinsa tuhoutuvasta Griffith Tregaronista ja hänen perheestään, jonka jäsenistä kukin elää oman kohtalonsa Tregaronin itsevaltiuden varjossa. Tapahtumat liikkuvat Walesissa ennen ensimmäistä maailmansotaa ja sen aikana.

Tästä näemme, että vuonna 1947 takakansitekstit eivät olleet sen luotettavampia kuin nykyäänkään. Kirja käsittää 15 vuotta Etelä-Afrikan kultaryntäyksen ja buurisodan ajoilta, ei ensimmäisen maailmansodan. Griffith Tregaron on seikkaileva uhkapeluri, joka kirjan alkaessa on 45-vuotias ja juuri perinyt sukunsa viimeisenä 800 vuotta vanhan Nant Escobin kartanon syvällä Walesin villeissä laaksoissa. Koko perhe - Tregaronin ensimmäisen avioliiton poika, hänen toinen vaimonsa (italiatar, joka erehtyi karkaamaan Tregaronin kanssa), toinen poikansa ja kaksi hänen tyttäristään - vihaavat Walesia. Nuorin tytär Philippa rakastaa paikkaa heti.

Kirjan päähenkilö on Tregaron ja hänen kiihkeät oikkunsa. Näkökulma on Philipan. Näyttämönä toimii Wales koko dramaattisuudessaan ja sen vastakohtana aistillinen Italia. Rakastuin kirjaan uudelleen ja nyt osaan arvostaa sitä eri tavoin kuin teini-iässä. Eikä 30-vuotias ole vanha!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home