My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Saturday, September 25, 2010

Hanif Kureishi: Olisi vähän kerrottavaa

Englannin etnisesti monimuotoisten yhteisöjen seikkailuja länsimaisen dekadenssin seksuaalifantasioiden parissa.

Jamal Khan on pakistanilaissyntyinen psykoanalyytikko, jolla on villi sisar (ja monta sisarenlasta eri isistä), eronnut vaimo ja poika, entisiä naissuhteita ja hämmentäviä ystäviä englantilaisista taiteilijoista bulgarialaiseen pummiin. Jamal joutuu toimimaan kuuntelijana ja opastajana kaikille näille - vaikka Jamal ei itse tunnu sitä huomaavan, häntä käytetään melkoisesti hyväksi. Milloin apua tarvitsee entisen rakastetun homoseksuaali veli, milloin taiteilijaystävän sekopäätytär tai syöpään sairastunut entinen lemmitty. Hyvin moni ihminen Jamalin elämässä käyttää etuliitettä "entinen", myös entinen saksalainen ystävä, joka ilmestyy uudelleen Jamalin elämään kiristäjänä - hän uhkailee Jamalia nuoruusiässä tehdyllä murhalla (joka tosin ei ollut Jamalin tekemä eikä murha ollenkaan, mutta pystyy yhä hämmentämään Jamal-paran elämää). Jamal haikailee myös elämästään kadonnutta intialaista rakastettua, joka odottamatta ilmaantuu takaisin juuri, kun Jamalin elämä keskittyy ex-vaimon kuvioihin paluuseen. Kun tähän liitetään taiteilijaystävä Henryn rakastuminen Jamalin sisareen ja parin yhteinen innostuminen Lontoon seksielämän hurjimpiin puoliin, niin Jamalilla riittää kuunneltavaa. Kesyimmästä päästä taisi olla kohtaus, josta Henry valitti Jamalille; hänen poikansa oli tullut tyttöystävänsä kanssa kotiin ja löytänyt isänsä hankalasta tilanteesta:

Samin mukaan morsio näkee minut mielessään aina tuolinjalkaan sidottuna ja tynnyrintappi persauksissa. Minä siihen, että sehän on mitä mainioin muistikuva. Saisipa valokuvan siitä. Taitaa minulla jossakin ollakin.


Ei ainoastaan Sam-poika, vaan koko kirjan nuorempi polvi paheksuu hurjia vanhempiaan. Mielenkiintoinen tilanteen kääntäminen nurin (yleiseen näkemykseen verraten vanhempien ja nuorison suhteista). Jamalin oma äiti... no, jätetään kertomatta.

Vauhdikas kuvaus monikulttuurisesta elämästä (rahan kanssa - köyhiä meillä ei tässä kirjassa ole keskuudessamme paitsi mielenkiintoisina kuriositeetteina).


0 Comments:

Post a Comment

<< Home