My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Tuesday, September 07, 2010

Anne McCaffrey and Elizabeth Ann Scarborough: Powers That Be

Anne McCaffrey on science fictionin Grand Old Lady, joka on käynyt Suomessakin ja pitää hevosista ja viskistä. Käydessään Alaskassa hän ihastui arktiseen ympäristöön ja ystävystyi Elizabeth Ann Scarboroughin kanssa. Seurauksena (vuorotellen tehtyjen vierailujen aikana) he kirjoittivat yhdessä "Powers That Be" -sarjan.

Petaybee (PTB, Powers That Be eli hallitsevat voimat) on Yhtiön maankaltaistama planeetta. Fiske muotoili planeetan, ja Shongili sopeutti biologisesti kasvi- ja eläinkunnan Maan arktisista lajeista. Sitten planeetalle toimitettiin Yhtiön toimesta siirtolaisia eskimoista ja irlantilaisista, kahdesta Yhtiön mukaan riittävän alikehittyneestä ihmisryhmästä. Lopputuloksena piti olla kaivosplaneetta, josta saatiin arvokkaita mineraaleja paikallisen väestön työvoimalla. Yksi pikku juttu jäi huomaamatta - Petaybee oli elävä ja älyllinen planeetta, varsinainen anomalia. Se piti uudesta elämästä pinnallaan, mutta ei kaivostyöstä. Seuraukset 250 vuoden kuluttua olivat - hmmm - yllättäviä.

Tarina alkaa, kun majuri Yanaba Maddock toimitetaan planeetalle viettämään eläkevuosiaan - hänen keuhkonsa vahingoittuivat myrkkykaasusta toisen Yhtiön riistämän planeetan väestön kapinoidessa. Yanaballe annetaan tehtäväksi vakoilla paikallista väestöä, koska planeetalla tapahtuu outoja asioita - avaruudesta löydetyt mineraalit eivät maatutkimuksessa olekaan siellä, ja retkikuntia katoaa. Yanaba tutustuu planeetan asukkaisiin ja erityisesti alkuperäisen Shongilin jälkeläiseen Sean Shongiliin. Hän joutuu huomaamaan, että Petaybeen ja Yhtiön edut eivät ole yhteneviä.

Minusta tämä arktinen space opera on viihdyttävää ja vauhdikasta luettavaa, jota on vaikea panna sivuun ennen viimeistä sivua ja sitten tulee halu tarttua trilogian kakkososaan. Eskimonäkökulma on epätavallinen.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home