My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Friday, July 09, 2010

Diana Wynne Jones: Conrad's Fate

Erinomaisen hyvä Diana Wynne Jones, jonka toivon suomennettavan, koska se tuntuu sopivan suomennettujen kirjojen "Tietäjän lapsuus" ja "Noidan veli" väliin.

Kyse on Chrestomanci-sarjasta. Sarjan maailmat ovat rinnakkaismaailmoja, joiden välillä voi liikkua, mutta joissa on eri säännöt. Parhaiten menestyvät ne maagikot, joilla on syntyessään yhdeksän henkeä (vaikka useimmat menettävät hengen tai jokusen, ennen kuin oppivat varovaisiksi). Yhdeksän hengen maagikko nimitetään Chrestomanciksi, jonka velvollisuus on vartioida magiaa, ettei sitä käytetä väärin tai sekoiteta pahasti maailmojen välisiä suhteita. "Tietäjän lapsuus" -kirjassa Chrestomanci on Gabriel de Witt, ylen ynseä tyyppi, joka tekee nuoren Christopherin elämän hankalaksi. "Noidan veli" -kirjassa Christopher on selvästikin ylennyt Chrestomanciksi. "Conrad's Fate" -kirjassa päähenkilö on nuori Conrad, mutta Christopher tupsahtaa hänen elämäänsä tekemään sen mutkikkaammaksi (ja pakenemaan Gabriel de Wittiä).

Conrad elää enonsa ja äitinsä kanssa kirjakaupassa. Eno on maagikko, joka kertoo Conradille, että hänen elämäänsä varjostaa aikaisemmassa elämässä hankittu paha karma, josta hän pääsee eroon vain tappamalla jonkun (vielä tuntemattoman) henkilön. Enon antama amuletti paljastaa kyseisen pahiksen, kunhan Conrad joutuu tämän kanssa kosketuksiin. Pahis asustaa Conradin kotikaupungin yläpuolella Stallery Mansionissa, jonne Conrad onnistutaan toimittamaan lakeijaharjoittelijaksi. Seuraa paljon suurta hupia "Kahden kerroksen väen" tyyliin. Stalleryssä joku taikoo muuttamalla mahdollisuuksia, ja asiat ja esineet muuttuvat yhtä mittaa hupsis-tyyliin. Lisäksi nuori Christopher (siis eri maailmasta) on onnistunut hankkiutumaan toiseksi lakeijaoppilaaksi ja mutkistaa asioita lisää.

Melkoinen karuselli pyörii; lemmensuhteita, vierailuja monissa maailmoissa, yliluonnollista hupia, ja lopulta asiat loksahtavat paikoilleen (mukaan lukien Conradin karma). Hurmaava ja hupaisa kirja.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home