My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Wednesday, June 23, 2010

Aino Räty-Hämäläinen: Arvoituksellinen muusa

Muusa (ja muuso) kaikkine elementteineen. Mielenkiintoista.

Aino Räty-Hämäläinen aloittaa muusan mytologiasta. Siten hän siirtyy tosielämän muusiin ja muusoihin eli naispuolisten taiteilijoiden miespuolisiin innoittajiin niistä, jotka "keräilevät pulloja ruokkiakseen lapset ja pesevät oksennukset" kuten Kai Vakkurin runossa (löytyy kirjasta), niihin, jotka istuvat illallispöydässä ja näyttävät hehkeiltä vaimon harmiksi, kuten Runebergin teini-innoittajat.

Tässä kohdassa on ihan pakko muistaa, mitä ruotsalaisen Bellmannin vaimo sanoi Ruotsin kruununprinsessalle, kun Bellmannille pystytettiin patsas ja vaimo kutsuttiin juhliin: "Kyllähän te nyt teette patsaita, mutta olisittepas hyvä prinsessa ollut hänen akkanaan!"

Lopussa on sitten taiteilijoiden omia hehkuttamisia inspiraatiosta. Tai pyydän anteeksi - asiaa ei voine kuvata ilman ylevää kieltä, niin vaikeaa on pyydystää inspiraatio pyrstöstä.

Kirjan parasta antia ovat kuvaukset suomalaisista taiteilijoista ja heidän innoittajistaan, esimerkiksi L. Onervan, Eino Leinon, Aino Kallaksen, Leevi Madetojan ja Oskar Kallaksen mutkikkaista suhteista.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home