My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Thursday, February 11, 2010

Giles Milton: Muskottisota

Mistä on pienet tytöt tehty?
Sokerista, kukkasista, inkivääristä, kanelista


... eli aineista, joiden vuoksi moni mies on kuollut kurjan ja tuskallisen kuoleman. Giles Milton kylläkin kertoo inkiväärin ja kanelin sijaan pääasiassa muskotista ja neilikasta, niiden etsinnästä ja niiden vuoksi käydyistä sodista.

Tietä Maustesaarille etsittiin 1500-1600-luvuilla niin etelän kuin pohjoisenkin kautta. Milton kertoo Luoteis- ja Koillisväylän etsinnöistä karuine ja outoine yksityiskohtineen ja siitä, miten tämän etsinnän aikana Manhattan löydettiin ja siitä tuli Uuden Amsterdamin kaupunki.

Hän kertoo myös eteläisestä tiestä Maustesaarille (Bandasaarille Molukeilla), niiden löytämisestä, alkuasukkaiden sortamisesta, tautien ja myrskyjen uhriksi jäämisestä ja siitä, miten pitkälle portugalilaiset, englantilaiset ja hollantilaiset olivat valmiit menemään pitääkseen hallussaan nämä kallisarvoista muskottia kasvavat saaret. Varoitus: kidutuskuvaukset eivät sovi lapsille eivätkä heikkovatsaisille (ja pahalta tuntuu sarjamurhakirjoihinkin tottuneesta, koska tämä on kaikki tapahtunut). Hollantilaiset jopa hakkasivat saaria paljaaksi muskotista pitääkseen muskottimonopolin, mikä ikävästi muistuttaa nykyajan sotapolitiikasta. Englantilaiset taas valloittivat sivutuotteena Intian.

Lopulta, outojen tapausten jälkeen, Bandasaaret aiheuttivat Uuden Amsterdamin muuttumisen New Yorkin kaupungiksi. Kuten kirjoittaja toteaa, englantilaiset menettivät muskottipähkinät, mutta saivat tilalle Ison Omenan (ei sitäkään lopullisesti, mutta se on toinen tarina).

Kirja on kaunis ja tyylikäs, hyvä käteen ja tyydyttävä katsella. Kiitokseni John Nurmisen Säätiölle.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home